Шта је штетније, со или шећер? Одговор стручњака ће вас изненадити

GS
Foto: X.com

Постоји низ студија које показују да прекомјерна конзумација шећера може повећати ризик од смрти од срчаних болести.

Увијек су нам говорили да превише соли и шећера у исхрани није добро за здравље срца, па шта да мислимо о истраживањима која тврде да је вишак шећера далеко штетнији од соли?

Зашто су шећер и со лоши за здравље срца

Студија објављена у америчком часопису Опен Хеарт наводи да је шећер заправо гори од соли када је ријеч о повишењу нивоа крвног притиска и ризику од срчаних болести.

Поред сугестије да људи требају више да се фокусирају на смањење уноса шећера него на унос соли, истраживачи тврде да смањење нивоа соли може, у одређеним околностима, заправо више штетити него користити.

Њихова открића, међутим, изазвала су отпор код других научника који тврде да је за побољшање здравља срца потребно држати под контролом и нивое соли и шећера.

Постоји низ студија које показују да прекомјерна конзумација шећера може повећати ризик од смрти од срчаних болести, као што је ова студија објављена у часопису ЈАМА Интернал Медицине. Овд‌је је вишак шећера изазвао запаљење зидова артерија. Управо је ова конзистентна хронична упала крвних судова та која може довести до срчаних болести и можданих удара пише futureyouhealth.com.

Са друге стране, со је неопходна за одржавање баланса течности у тијелу, али превише соли може довести до повећања волумена тјелесних течности. То пак може подићи крвни притисак, што може узроковати озбиљне проблеме са здрављем срца попут можданог удара или срчаних болести.

Како смањити унос соли

Смјернице Националне здравствене службе (НХС) сугеришу да не треба уносити више од 6 г (једна кашичица) соли дневно.

Ево неколико брзих и једноставних начина да почнете данас смањивати унос соли:

Умјесто додавања екстра соли у своја јела, додајте укус користећи здраве за срце биље и зачине као састојке.

Изаберите куповину свјежег меса умјесто више прерађених верзија које обично садрже знатно већу количину соли. Да ли сте знали да растворљиве таблете као што су аналгетици и витамински додаци могу садржати и до 1g соли по таблети?

Гд‌је год је могуће, бирајте капсулиране алтернативе умјесто њих.

Како смањити унос шећера

Тренутне смјернице сугеришу да жене не би требало да уносе више од 50 г шећера дневно, а мушкарци не више од 70 г.

Типичан 250 ml чаша воћног сока може садржати до седам кашичица шећера. Пређите на воду или сок од парадајза који су богати ликопеном. Избаците додатне кашичице шећера из свог чаја/кафе. Ако не можете потпуно без њих, бирајте заслађиваче са мало калорија. Ако желите нешто слатко, радије поједите воће умјесто уобичајене чоколаде. Иако воће садржи нешто шећера, такође је богато витаминима, минералима и влакнима. Такође ће вам помоћи да достигнете препоручену дневну количину од пет порција воћа и поврћа, пише Najžena.alo.rs.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана