Шта четири шољице кафе дневно раде вашем организму

ГС
Foto: Илустрација

Прекомјерна конзумација кафе може штетити тијелу. Дакле, колико шољица кафе дневно можете да попијете без посљедица?

Уколико сматрате да сте зависник од кафе, вјероватно се питате шта се дешава са вашим тијелом када превише користите кофеин. Кофеин је најраспрострањенија и најчешће коришћена легална дрога на свијету. То је психоактивна дрога о којој се широко расправља у научним и правним круговима. Неки виде кафу као здравствену корист, други кажу да је то додатак исхрани који не доноси никакву корист.

Постоји максимална безбиједна дневна доза кофеина. То је утврдила америчка Управа за храну и лијекове (FDА). Према овој владиној организацији, конзумација 400 милиграма ове супстанце дневно је безбједна за одраслу особу и не би требало да буде праћена нежељеним ефектима. Можемо рећи да је ово еквивалентно око 5 шољица кафе дневно.

Постоји и доња безбjедна граница, што је еквивалентно 250 милиграма кофеина, што је 2 до 3 шоље дневно. У овом опсегу, већина здравих одраслих особа не извјештава о нежељеним реакцијама.

Предозирање кофеином се сматра више од 1.200 милиграма дневно, а 600 милиграма дневно се сматра вишком. Иако се чини да је немогуће попити толико кафе, требало би да размислите и о употреби дијететских суплемената који садрже ову супстанцу.

Вишак кофеина у тијелу и његови симптоми

Треба имати на уму да усаглашеност са препорученом дозом кофеина, о којој смо раније говорили, омогућава вам да избјегнете непријатне симптоме. Истина је да вам шољица кафе даје енергију, побољшава концентрацију и смањује вријеме реакције. Међутим, уз злоупотребу кофеина, могу се појавити негативни симптоми:

Нервоза

Несаница

Проблеми са гастроинтестиналним трактом, горушица и мучнина

Проблеми са говором

Тахикардија или повећан број откуцаја срца

Осип на кожи или црвенило лица

Појава анксиозности је важна чињеница.

Неки људи сматрају да их кафа чини нервозним и узнемиреним без очигледног разлога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана