Српкиња поријеклом из Далмације одушeвила својом кухињом у аустралијском “Мастер шефу”

Г.С.
Foto: Амазон

Снежана Ћалић, Српкиња поријеклом из Далмације, својом кухињом није бацила на кољена само Џејмија Оливера у најпознатијем телевизијском кулинарском такмичењу у Аустралији.

Поносно је представила Балкан, а једноставна, савршена јела њене националне кухиње из два поднебља отворила су јој врата нове каријере.

Рођена је у Задру, током рата је дошла у Србију, студирала економију у Београду, а од прије 12 година живи у Аустралији. Ради захтјевне послове за једну банку, а највише воли да кува.

Прво је у својој кухињи спојила далматинске и српске специјалитете, љети пуно рибе и свјежег поврћа, а зими форсира, како каже, тежу кухињу из Србије. Са обје је очарала жири и гледаоце најпознатије емисије о кувању на свијету, аустралијског “Мастер шефа”.

Однедавно овај шоу могу да га прате и гледаоци у Србији. Снежана каже да о томе колико је популаран у Аустралији, најбоље свједочи број људи који се пријави и судије, најеминентнији кувари свијета.

“Џејми Оливер нам је био судија прве три недеље такмичења, а такве су и тренутне судије. Један од њих је шеф Мишленових звезда из Француске. Добио је четири звезде током каријере. То је баш, баш добар шоу, свуда у свету најпознатији”, објашњава Снежана у каквом се друштву нашла, преноси Сербиан Тајмс.

Пуњене паприке које жели цијели свијет

Она никада није ни намјеравала да се пријави. Није планирала ни да да буде куварица, завршила је економију, ради за банку захтјеван посао, али воли да кува, за пријатеље и породицу. Сада за супруга Александра, седмогодишњег Лазара и осмогодишњу Ленку.

“Александар ме је пријавио. Не гледам ни један други шоу, само то. Сваки пут је говорио, ајде, ајде, а онда ме је пријавио. Овде у Аустралији се пријавило 42.000 људи. Позвали су, ишла сам на аудиције и прошла. Прво јело је било са простора где сам рођена, брудет, рибљи специјалитет у сосу. Направила сам хлеб и кајмак. Одушевили су се. Али оно што је све оставило без даха биле су пуњене паприке. Направила сам посебне, нисам стављала пиринач, само свежу јунетину, додала сам мало суве сланинице”, прича Снежана и додаје да је своје прво кувано јело спремила када је имала седам година.

Стално се мотала по кухињи са мамом и баком.

“Моји су били на послу, ујак је дошао, ја сам скувала нешто као гулаш, слатки купус са јунетином. Он није могао да верује, дан данас то свуда препричава, како је јео код мене, кад сам имала седам година” прича она.

Хљеб који осваја

Њеном кухињом највише је био одушевљен најпознатији кувар данашњице Џејми Оливер. Одушевила га је најједноставнијим, направила је савршен хљеб и маслац, три врсте маслаца.

“Није очекивао тако једноставно јело, а да буде тако направљено. Први путер сам направила са укусима их Хрватске, доста першуна, белог лука, свеже, за други путер направила сам ајвар из Србије, ставила и пршуту унутра, а трећи је подсећао на Босну, био је као баклава путер”, каже Снежана.

Не може и не жели да копира

Ова четрдесетдвогодишња куварица каже да иако аустралијски “Мастер шеф” постоји годинама, никада у њему није био нико из наших крајева.

Истиче да је она права особа са Балкана у том серијалу, зато је и жељела да представи нашу кухињу која на том далеком континенту уопште није заступљена.

Снежана је испала из овог компликованог такмичења када је свјетски позната куварица донијела свој десерт, велику торту. Морали су да је копирају. Није успјела. Снежана не копира, она прави оригинална и модификована јела из свог старог краја.

Готово сваке године долази у Србију, путује са породицом по Европи, а како каже, ово љето ће прескочити, сада је звијезда, мора да кува и прича о кувању по Аустралији.

Мисија представљања српске кухиње

Додаје да има план за сљедећу годину, жели да направи емисију идући кроз Србију, да покаже како се јела спремају на традиционални начин. Али и наше гостопримство, које у Аустралији, каже, не постоји.

“Волела бих да направим и књигу прича о нашој земљи, традицији, обичајима, која је и наш јеловник. Већ пишем. Добила сам доста позива из разних емисија. Чак и 'Мастер шеф' је и даље у контакту са мном, они ме гурају, шаљу на разна места. Већ идем у неке ресторане. Фино сам се показала, чим желе да останемо у контакту. Верујем да се не враћам у свој брзи живот банке и финансија”, прича Снежана.

Екипа Сербиан Тајмса питала је Снежану и шта је за ручак код тренутно најпознатије куварице са Балкана.

“Правила сам нешто здраво, пасту са броколијем и туњевином. Направила сам домаћи песто са босиљком. То је супер када правите за децу, можете да ставите било шта зелено унутра, они не знају шта једу, јер и даље има укус као песто “, каже она и додаје да би вољела да ступи у контакт и са српским ресторанима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана