Спрема се за два минута: Грчки лагани оброк залудио туристе

ГС
Foto: Илустрација

Грчки доручак је лагани оброк богат хранљивим материјама, а истовремено се одликује укусом.

Главни састојци грчког доручка су грчки јогурт, мед и ораси. Ове намирнице пружају многе здравствене предности, чак и када се конзумирају самостално.

У Грчкој не постоји распрострањена традиција доручка. Напротив, многи Грци не доручкују. Међутим, ако размишљате о грчком доручку, онда би требало да знате да је ријеч о слатком оброку који се често сервира са јогуртом, воћем и орасима. Бира се сушено или свјеже воће, посебно сезонско воће, укључујући јагоде, трешње, банане, а у зимским мјесецима јабуке и крушке.

Назив грчког доручка о коме је овде ријеч је грчки јогурт са медом и орасима. Када је у питању мед, можете да користите било коју врсту или изаберете популарни грчки мед. Када је у питању додавање орашастих плодова, најбоља опција су ораси и бадеми.

Предности грчког доручка

Ако изаберете грчки доручак, можемо да рачунате да ће то бити оброк са благодетима за ваше тело, а све захваљујући појединачним састојцима овог доручка, који нуде низ нутритивних вредности.

Први вредни састојак грчког доручка је грчки јогурт, који се одликује густом, кремастом конзистенцијом и већим дијелом протеина од обичног јогурта. Грчки јогурт такође садржи пробиотичке бактерије које су важне за наш имуни систем и здравље цријева. Поред тога, садржи и калцијум, елемент важан за мишиће и кости.

Грчки доручак такође треба да садржи мед, природни антиинфламаторни антибиотик који подржава имунитет и варење. Богат је и полифенолима и фенолним киселинама, као и витаминима Б важним за нервни систем. Ако желите да бирате грчки мед, избор је разнолик и укључује медове попут мајчине душице и жалфије.

Орашасти плодови такође су вриједан додатак грчком доручку, јер су добар извор омега-3 незасићених киселина, витамина и минерала. Ако изаберете орахе, обезбиједићете тијелу антиоксидансе, влакна, протеине, калцијум и витамин Б7.

Припрема

Основни доручак на бази грчког јогурта је грчки јогурт, који се једноставно комбинује са 2 до 3 кашике сјецканих ораха и кашиком меда. Можете да додате нарезану јабуку или друго воће, пише Мондо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Цезар салата
Цезар салата
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана