Спасите кромпир од пребрзог тамњења на два ефикасна начина

ГС
Спасите кромпир од пребрзог тамњења на два ефикасна начина

Ако спремате ручак или вечеру од више слиједова, припрема и организација времена су пресудни. Приликом планирања треба размишљати и о ситницама, укључујући и припрему прилога.

Један од најчешћих (и најукуснијих) прилога је кромпир. Прилично је јефтин и сви га воле, а рецепата је безброј и тешко да може да досади.

Међутим, нарезани кромпир се не може дуго држати на собној температури и сушити јер брзо добија ружну смеђу боју. Као и у случају јабука, након што исечете кромпир и „оштетите“ му ћелијску структуру, морате га врло брзо загријати или правилно складиштити.

1. Потопите кромпир у ледену воду

Кисеоник је велики непријатељ сировог кромпира. Процес оксидације можете успорити потапањем припремљеног кромпира у посуду са леденом водом, пише Мисс7.

Осим што ћете смањити проток кисеоника, успориćете и активност ензима, што ће кромпир дуже задржати лијепу боју. Препоручујемо да посуду са водом ставите у фрижидер и да кромпир искористите у року од 24 сата, како не би неповратно омекшао.


2. Додајте нешто кисело!

Такође Ћете успорити промјену боје ако спустите пх. Не ради се о неком сложеном хемијском експерименту, већ  додавању лимуна, лимунске киселине или сирћета у посуду са кромпиром и водом.

Имајте на уму да ће вам за два литра воде бити потребан сок од пола лимуна.

Додајмо да је браонкасти кромпир и даље безбедан за конзумацију. Ако су стајале сат времена на собној температури и имају флеке, заиста не морате да бринете. Оксидацијаћ неће утицати на укус и они ће и даље бити добри за пржење или печење. За савршено кремаст пире кромпир и даље ћете морати да исечете нови, како боја не би упропастила крајњи производ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана