Спремите кромпир за 15 минута! Ово урадите прије кувања да би био мекши

Танјуг
Foto: Илустрација

Кувари су открили шта ураде пре него што кромпир ставе у шерпу како би се скувао за краће вријеме

. Код нас се кромпир нађе на столу скоро сваког дана. Једемо га у различитим облицима а за већину јела треба да се скува – за чорбе салате прилоге пире. Откривамо вам трик који кувари примјењују како би се кромпир скувао брже и био укуснији.

Држите га у хладној води

Кромпир се дуго кува али искусни кувари су открили шта треба да урадите како би се кромпир брже скувао. Врло је једноставно. Прије него што га ставите у шерпу ољуштите кромпир и ставите у чинију или судоперу.

Пустите да тече хладна вода. Кромпир може да стоји у посуди са леденом водом али је боље ако је под млазом. Тако треба да стоји 2-3 минута. Након тога га скувајте. Биће готов много брже а имаће и љепши укус јер неће бити гњецав.

Додајте сирће у шерпу

За укусније јело од кромпира кувари примјењују још један трик - додају сирће. Послије 15 минута кувања кромпира додајте у воду со и мало сирћета. Сирће помаже кромпиру да формира танку кожицу споља која омогућава да задржи облик односно да се не распадне.

Можете да користите било које сирће свеједно да ли је алкохолно или јабуково мада јабуково може дати другачији мирис јелу па је боље да додате алкохолно сирће. Са сирћетом немојте да претјерујете да јело не би било кисело. Довољно је да ставите једну кашичицу на 5 кромпира, преноси Ало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана