Сјеме овог воћа право је чудо: Спречава старење коже

Г.С.
Foto: Илустрација

Многима је непријатно када им се семе грожђа заглави међу зубима.

Осм што немају посебан укус семенке грожђа имају горак укус за већину људи. Из тог разлога сорте грожђа без сjемена су веома популарне.

Иако се у природи јављају и сорте без семена ове бобице су обично веома мале.

Да би се добило грожђе без коштица доброг укуса оно се селективно узгаја и манипулише хормонима током раста.

Конкретно ово значи: Винова лоза се прска гиберелинима и ауксином током фазе раста. Као резултат тога плодови не формирају семе удаљенији су и већи су када се беру од необрађених плодова. Иако се крајњи резултат сматра безбjедним за људску употребу недостају истраживања о могућим дугорочним ефектима.

Али једноставно избjегавање семенки грожђа није нужно добро за ваше здравље.

Сjеме грожђа: Зашто је тако здраво?

Здравствена својства грожђа налазе се у често невољеним семенкама. Садрже између осталог олигомерне проантоцијанидине (ОПЦ) који имају антиоксидативна и антиинфламаторна својства. Такође се каже да побољшавају здравље срца и јачају имуни систем.

Постоји неколико добрих разлога за куповину грожђа са сjеменкама – ово посебно важи за плаве црвене или црне сорте. То је зато што садрже већи садржај ресвератрола од белог грожђа и такође посебно велику количину кверцетина.

Ресвератрол се често поздравља као чудо против старења јер се каже да спречава старење коже и штити ћелије од слободних радикала. Кверцетин је биљни пигмент са сличним ефектима и такође може да ублажи симптоме алергије јер има антихистаминска и антивирусна својства.

Зашто би требало да загризете сjеме?

Можете имати користи од свих ових предности за здравље и лепоту само ако се с времена на време загризете горке сjеменке грожђа. Ово је једини начин да драгоцене активне састојке и хранљиве материје унесете директно у своје тијело.

Или можете да се почастите салатом с времена на време са висококвалитетним хладно цјеђеним уљем сјеменки грожђа оно још увијек има све добре ствари у себи а можете га користити и за његу коже, преноси Крстарица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана