Сјајан за рад јетре, убрзава мршављење: Овај сок је право благо из природе

GS
Сјајан за рад јетре, убрзава мршављење: Овај сок је право благо из природе

У протеклих десет година, захваљујући бројним истраживањима, цвекла је достигла статус супернамирнице. А њен најздравији облик је сок – нешто што ћете наћи у сваком плану исхране.

Истраживања показују да испијање сока од цвекле може бити корисно за ваше здравље.

Какав је укус сока од цвекле?

Истина је – многи људи не воле или имају одбојност према укусу цвекле. Али то не значи да сок од цвекле не може постати једно од ваших омиљених пића. Ако не волите сок од цвекле, покушајте да у њега додате кришке јабуке, нане, цитруса или шаргарепе да прекријете тај типичан земљани укус.

Рецепт за сок од цвекле пријатног укуса

Састојци:

– две мале цвекле

– 4 шаргарепе

– ђумбир по укусу

– наранџа

– две зелене јабуке

Припрема:

Цвеклу оперите, добро очистите и исеците на комаде. Ставите ољуштену цвеклу у соковник. Затим додајте шаргарепу, ђумбир, поморанџу, па јабуку – тим редоследом. Добијени сок процедите. Можете додати цимет ако желите.

Трикови: Изаберите цвеклу која је лепа и чврста да бисте обезбедили свежину. Зелена јабука даје леп укус и има нижи гликемијски индекс од других врста јабука. Овај сок већ има доста природног шећера.

За шта је добар сок од цвекле? 10 невјероватних предности

Ако одлучите да у своју исхрану додате сок од цвекле, почните са тим полако. Најпре исцедите сок од пола мале цвекле и погледајте како ваше тело реагује. Како се ваше тело прилагођава, можете пити више.

 

1. Сок од цвекле помаже у снижавању крвног притиска

Сок од цвекле може помоћи у снижавању крвног притиска. Истраживачи су открили да људи који пију 250 милилитара сока од цвекле дневно снижавају систолни и дијастолни крвни притисак. Сматра се да су узрок нитрати, једињења у соку од цвекле која се претварају у азот оксид у крви и помажу у ширењу и опуштању крвних судова.

 

2. Побољшава издржљивост током вјежбања

Према малој студији из 2012, испијање сока од цвекле повећало је нивое нитрата у крвној плазми и побољшало физичке перформансе. Током истраживања, професионални бициклисти који су пили 2 шоље сока од цвекле дневно побољшали су брзину на стази од 10 километара за чак 12 секунди.

 

3. Повећава снагу код људи са срчаном инсуфицијенцијом

Резултати студије из 2015. указују на даље предности нитрата у соку од цвекле. Студија је показала да су људи са срчаном инсуфицијенцијом доживели повећање мишићне снаге за 13 одсто два сата након што су попили сок од цвекле.

 

4. Сок од цвекле може успорити напредовање деменције

Према студији из 2011. године, нитрати могу помоћи у повећању дотока крви у мозак код старијих људи и помоћи у успоравању когнитивног пада. Након што су учесници конзумирали исхрану богату нитратима која је укључивала овај сок, МРИ њиховог мозга је показао повећан проток крви у фронталним режњевима. Фронтални режњеви су повезани са когнитивним размишљањем и понашањем. Потребно је више истраживања, али потенцијал дијете са високим садржајем нитрата за спречавање или успоравање деменције обећава.

 

5. Помаже вам да одржите здраву тежину

Овај сок има мало калорија и скоро да нема масноће. Одлична је опција за јутарњи смути. Даће вам хранљиве материје и енергију за почетак дана.

 

6. Сок од цвекле је добар извор калијума

Цвекла је добар извор калијума, минерала и електролита који помажу нервима и мишићима да правилно функционишу. Умерена потрошња сока од цвекле може помоћи у одржавању оптималног нивоа калијума. Ако ниво калијума постане пренизак, може доћи до умора, слабости и грчева у мишићима. Веома низак ниво калијума може довести до абнормалних срчаних ритмова опасних по живот.

 

7. Добар извор других минерала

Ваше тело не може правилно да функционише без есенцијалних минерала. Неки минерали јачају ваш имуни систем, док други подржавају здраве кости и зубе. Поред калијума, сок од цвекле обезбеђује гвожђе, магнезијум, манган, натријум, цинк, бакар и селен.

 

8. Добар извор фолата

Они су неопходни за добар развој код беба. Сок од цвекле је добар извор фолата. У репродуктивном добу, додавање фолне киселине исхрани може помоћи да се добије дневна препоручена количина од 600 микрограма.

 

9. Подржава вашу јетру

Можете развити стање познато као неалкохолна масна болест јетре ако ваша јетра постане преоптерећена следећим факторима: лоша исхрана, прекомерна конзумација алкохола, токсична изложеност, седећи начин живота…

Антиоксидант бетаин потенцијално помаже у спречавању или смањењу масних наслага у јетри. Бетаин такође може помоћи у заштити ваше јетре од токсина.

 

10. Може смањити ниво холестерола

Ако имате повишен ниво холестерола, размислите о додавању сока од цвекле у исхрану. Студија из 2011. на пацовима је открила да екстракт цвекле снижава укупни холестерол и триглицериде и повећава ХДЛ, или „добар“ холестерол. Такође је смањио оксидативни стрес на јетри.

Истраживачи вjерују да је потенцијал цвекле за снижавање холестерола вероватно због њених фитонутријената, као што су флавоноиди, пише б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана