Сир изазива зависност? Студије откривају да утиче на исти дио мозга као и дрога

ГС
Foto: Илустрација

Да ли заиста волимо сир или смо само зависни?

Ново истраживање тврди да сир изазива зависност на начин сличан дрогама због хемикалије зване казеин, која се налази у млијечним производима и може да покрене опиоидне рецепторе у мозгу.

Др Никол Авена изјавила је да би ово сазнање помоћи да се промијени начин на који приступамо лијечењу гојазности. Можда није једноставно "смањивање" одређених намирница, већ усвајање метода које се користе за смањење пушења, конзумирање алкохола и употребе дрога.

Да ли сир изазива зависност, баш као и дрога?

Поред тога што је толико је укусан и лак за јело многи људи вјерују да изазива зависност. Један од разлога зашто људи уживају у сиру може бити казеин, споро варени протеин који се налази у млијечним производима. Када варите казеин, ваше тијело га разлаже на мања једињења која се зову казоморфини. Казоморфини могу прећи крвно-мождану баријеру и везати се за допаминске рецепторе у вашем мозгу. Ово узрокује да ваш мозак ослобађа допамин, неуротрансмитер повезан са осјећањима задовољства, преноси Б92.

Сматра се да казоморфини имају важну сврху код сисара тако што промовишу снажну везу између мајке и бебе и осигуравају да бебе настављају да пију мајчино млијеко богато хранљивим материјама. У суштини, што је више казоморфина ваш мозак изложен, то ћете више уживати. Ово вас може довести до тога да жудите за храном попут сира.

Остала потенцијално заразна својства сира

Сир има и велики садржај масти која такође може подстаћи жељу за храном. Жудњу за храном покреће дио вашег мозга који управља наградом. Ослобађање ендорфина након јела може бити посебно пријатно, што вас доводи до тога да желите више од истог искуства Једна студија на 500 људи открила је да јако обрађена храна са високим садржајем масти, укључујући сир, промовише зависничко понашање у исхрани од мање обрађене хране са ниским садржајем масти. Штавише, ова храна може директно утицати на рецепторе задовољства у вашем мозгу.

Ово може објаснити зашто је мање масноћа, нискокалорична храна, попут воћа и поврћа, мање вјероватно да ће изазвати жудњу једнако често као она са високим садржајем масти.

Треба ли избјегавати сир?

Иако сир може да садржи једињења са благом зависношћу и својствима која изазивају задовољство, он не угрожава ваше здравље, осим да није пожељно јести пуно масну храну. Сир је добар извор протеина и калцијума.

Ипак, неки појединци можда желе да избјегну овај млијечни производ.

Већина сирева садржи лактозу, млијечни шећер који неки људи не могу толерисати. Његов садржај засићених масти и соли такође може изазвати проблеме код људи који су осјетљиви на масти у исхрани или имају висок крвни притисак.
Ако сте заинтересовани да смањите унос сира, замјене за сиреве без млијека су једна популарна опција која не садржи казеин.Ови сиреви алтернативе које се користе за веганску исхрану и немају лактозу. Многе алтернативе сира се праве од орашастих плодова или згушњивача на бази биљака попут кокоса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана