Седам предности зашто парадајз треба јести уз сваки оброк

GS
Foto: Healthline

Може се јести сирово, сушено и кувано, припремано на безброј начина, савршено се слаже са месом, рибом и другим поврћем, а можемо и сами да га узгајамо.

То је парадајз који по свом укусу и саставу спада у поврће које треба да једемо сваки дан. Сазнајте све предности ове укусне црвене хране.

Пун је витамина Ц

Овај кључни витамин јача имунитет. Садржи и значајне количине витамина Б и витамина Е и К. Богат је калијумом, натријумом, магнезијумом, калцијумом, а посебно гвожђем.

Садржи ликопен

Веома важан фитонутријент успорава старење, има снажно антиканцерогено дејство и смањује ризик од срчаних обољења. Регулише варење и спречава негативне ефекте бактерија.

Стимулише стварање карнитина

Ова супстанца слична аминокиселини разграђује и сагоријева масти и претвара их у енергију.

Смањује холестерол

Студије су показале да конзумирање парадајза или производа од парадајза смањује ниво холестерола и триглицерида.

Пун је хранљивих материја

Парадајз је такође препун других хранљивих састојака као што су бета каротен и лутеин и зеаксантин који се често називају "витамини за очи".

Прерадом не губи своју нутритивну вриједност

Парадајз је једна од ријетких намирница која прерадом (сушењем, кувањем и пирењем и сл.) не губи своју нутритивну вриједност.

Свестран је

Плодови парадајза су савршени за припрему салата, сосова или прилога. Можете их пећи на роштиљу или у рерни, пржити, кувати, пунити и динстати, а њихов слатко-кисели укус је незамјенљив, преноси Крстарица.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана