Рок трајања на паковању није увијек пресудан: Колико дуго можемо чувати јаја у фрижидеру

ГС
Рок трајања на паковању није увијек пресудан: Колико дуго можемо чувати јаја у фрижидеру

Јаја су једна од оних намирница које се налазе у готово сваком домаћинству и већина људи их користи у различитим оброцима. Но, понекад се може догодити да она ипак дуже остану у фрижидеру што може довести до тога да се покваре.

Јаја је обично најбоље искористити у року од три седмице, али према УСДА на кутијима рок трајања не би требао бити дужи од 30 дана од датума паковања. То је дан када су јаја опрана, класифицирана и стављена у кутију.

На порталу Схе Кноwс наводе да се на неким кутијама за јаја може пронаћи и трознаменкасти код који представља дан у години почевши од 1. јануара који се означава као "001" до 31. децембра који се означава као "365".

Међутим, УСДА није тако строг у вези с конзумацијом хране до истека рока трајања. Кажу да ако је рок трајања прошао, производ би и даље требао бити сигуран и здрав ако се њиме исправно рукује све док вријеме кварења није видљиво.

Наравно, ако вам се из било којег разлога јаја чине лошима, слободно их баците. Укратко, ако смрди кад га отворите или уопће смрди чудно , немојте га јести.

Према званичној страници америчке владе Фоодсафетy, сирова јаја у љусци могу се држати у фрижидеру три до пет седмица. Не препоручује се замрзавање у љусци. Умјесто тога, наводе да разбијете та јаја, умутите, а затим их спремите у посуду прикладну за замрзавање.

Мало је вјероватно да ће се јаја покварити у фрижидеуу, али ће се с временом осушити. Јаја се не покваре аутоматски након одређеног датума. Ако јаја већ немају салмонелу, онда неће довести до спонтаног стварања бактерија у фрижидеру. Ако ваша јаја садрже салмонелу, број бактерија ће бити прилично мали јер не расту у хладном окружењу. Правилно руковање и кухање ће убити све присутне бактерије.

Једноставан начин да провјерите свјежину јајета је да га ставите у посуду с водом. Свјеже јаје ће потонути, а старије ће плутати. Такође, савјетује се да свјежа јаја користите за поширање и друге рецепте гдје је облик важан, а старија јаја сачувајте за кајгану и друга слична јела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана