Ријешена дилема: Које уље за пржење је најздравије

ГС
Ријешена дилема: Које уље за пржење је најздравије

Уље авокада постало је популарно посљедњих година од како су га у масовну употребу увели људи који практикују палео дијету.

Због високе тачке димљења, сматра се изузетно здравим за кување и пржење, међутим, већину људи неће обрадовати цијена која је такође доста висока за наше услове.

Разлог због којег је уље авокада и даље луксузни производ, иако сам авокадо виђамо на сваком кораку, јесте чињеница да његова производња и даље није довољно распорострањена. Највише се производи у Мексику, а од 2016. је кренула и прва велика производња у САД.

А због чега га стручњаци за исхрану толико цијене? Уље авокада је пуно олеинске киселине, односно мононезасићених масти, које су много здравије за срце и крвне судове од засићених, које чине 12 одсто његовог састава. Кад бисмо правили ранг листу уља по томе колико је у њима садржано засићених масти, уље авокада би се нашло иза кокосовог, палминог, уља семенки памука, кикирикија, сојиног, екстра дјевичанског маслиновог уља, кукурузног уља и уља сјеменки сунцокрета.

Уља која су, пак, по овом аспекту садржаја квалитетнија су: уље грожђа, уљане репице, уља шафранике и уља ораха, преноси Нова.

Уље авокада је одличан извор омега-9 масних киселина, антиинфламаторног антиоксиданта витамина Е и лутеина (који поспјешује вид). У поређењу са маслиновим уљем, авокадово је пуно фитостерола, стероида који снижавају ЛДЛ холестерол и који се задржавају у уљу авокада чак и након дугих периода изложености високој топлоти. Управо та тачка димљења је кључан разлог зашто је ово најбоље уље за пржење – она за нерафинисано износи 250 степени Целзијуса, а за рафинисано 271. Ипак, тешко да ћете њиме напунити фритезу или таву за поховање у дубоком уљу, с обзиром на то да флашица од 250 милилитара кошта око 15 марака. Због тога, али и здравствених бенефита, и даље је најбољи избор да га конзумирате у салатама или преливима, хладно цијеђено у сировом облику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана