Проглашен нови најбољи сир на свијету ФОТО

ГС
Foto: ГС

Норвешки плави сир у петак је надмашио конкуренцију из цијелог свијета и постао нови сир број 1 на свијету.

Сир Ниделвен Бла из сиране Гангстад Гардсистери такмичио се у конкуренцији најбољих сирева на свијету у Трондхејму, Норвешкој, на највећем свјетском догађају који окупља љубитеље и произвођаче сирева, а организатор је Guild of Fine Food, преноси Индекс.

World Cheese Awards, сада у свом 35. издању, окупио је стручњаке из цијелог свијета како би окрунили овогодишњег шампиона. А 2023. обилјежила је рекордну годину за такмичење, са 4.502 сира, највећим бројем икад, који су стигли "бродом, камионом, возом и авионом" како би их оцјењивала комисија стручњака за сиреве.

Након дугог дана вијећања, овогодишњег победника коначно је изабрао пред публиком уживо пажљиво састављен "супер жири".

"Ми смо мала фарма млијечних крава смјештена само два сата одавде, тако да ово што се догађа на нашем домаћем терену значи пуно, а то што је сва екипа из млјекаре овде даје додатну искру", рекла је Марен Гангстат, генерална директорка Гангстат Гардсистери.

Судије су имале само лијепе ријечи о Ниделвен Бла, получврстом сиру с плавом буђи, направљеном од пастеризованог крављег млијека.

Један судија је рекао да је сир изузетно кремаст, док га је други назвао "савршеним плавим сиром". Трећи је примјетио његову равнотежу и "воћне тонове, можда неке карактеристике попут вина".
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана