Помоћу ових трикова спасите пресољено јело

Кликс
Foto: pixabay

Питате се како спасити јело које сте пресолили. У случају салате тај се проблем лако рјешава испирањем под водом, али шта учинити ако је у питању комплексније јело?


Без бриге, и најискуснијим кухарима зна се поткрасти грешка, а вишак соли могуће је замаскирати разним триковима. Састојке који ће неутрализовати сол додајте помало те редовно пробавајте јело како не би и с њима претјерали.

Пресољену супу, чорбу или гулаш можете спасити на неколико начина. Покушајте додати још главних састојака које сте користили у припреми те воду или неслани темељац па све заједно прокухајте још десетак минута.

Друга опција је додати киселину која ће неутрализовати вишак соли попут лимуновог сока или оцта, али будите опрезни: овај трик дјелује само ако сте мало пресолили јело, у супротном резултат је преслана и прекисела супа. И "пире" од бијеле кухане риже може ублажити преслану супу или гулаш, а сланоћи ће успјешно конкурирати и пире од граха.

Слично можете покушати спасити и пресољено вариво или паприкаш, а додатан трик је додатак пар кашика млијека, врхња или јогурта јер кремасти млијечни производи успјешно неутрализирају сланост јела.

Уколико рецепт допушта преслани умак можете ублажити киселим врхњем, смеђим шећером или с мало меда. Такође, лист першуна може спасити умак којем сте додали превише соли.

Преслано месо можете покушати спасити на начин да га послужите с благим умаком или бешамелом који ће успјешно неутрализирати сол или пак са шкробним прилогом (без додатка зачина) попут паленте, риже или кус куса који ће се с пресланим месом спојити у уравнотежен залогај. Уколико је у питању преслано поврће комбинујте  га с благим сиром попут рицоте или моцареле како би ублажили вишак соли.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана