Помоћу ових савјета умањите жељу за слаткишима

ГС
Foto: Илустрација

Ако сте на дијети жудња за слаткишима теже ће вам пасти, а некада не можете одолијети тој жудњи.

 Срећом, постоје трикови уз које жељу за слатким можете елиминирати.

Знате онај осјећај када се добро наједете, али свеједно одмах након тога желите нешто слатко? То је сасвим нормално, посебно када знамо колико шећера је у додано у свакодневне намирнице које конзумирамо.

Посједите комплетан доручак

Они који дан почињу обилним здравим доручком који је богат влакнима и угљикохидратима попут зоби и воћа те квалитетним протеинима попут меса, јаја и млијечних производа, дан почињу са стабилном разином шећера у крви. Иначе, људи који једу обилније доручке, мање жуде за храном у вечерњим сатима, а и боље контролирају величину порција.Међуоброци нека буду угљикохидрати богати влакнима и протеини Битно је изабрати и квалитетан међуоброк. Влакна и протеини успоравају пробаву, што знали да се прије осјећате сито и дуље остајете сити. Стога, када упарите то двоје, стабилизирате шећер у крви и разину енергије. Искомбинирајте сир и воће, или сушено месо и плочицу од житарица, у обзир долази и тост од цјеловитих житарица с маслацем од кикирикија.

Немојте прегладнити

Људи често мисле да је добро прескочити оброк и да су тако здравији, али ово ће само појачати жудњу за нездравим стварима. Када су људи прегладни, обично не траже брокулу. Умјесто тог траже нешто слатко да подигну разину шећера у крви на нормалну разину. Пад те разине узрокује умор, главобоље, а чак можете искусити и вртоглавице, дрхтавицу или мучнине. Чешће једење и грицкање угљикохидрата или протеина може спријечити нагли пад шећера у крви и помоћи при избјегавању жудње за слатким.

Грицкајте сухе шљиве

Ако жудите за слатким, покушајте јести неки природни слаткиш попут сухих шљива. Оне су природно слатке, а и пуне су корисних нутријената који помажу здрављу костију. Једно истраживање је показало да су људи, који су грицкали сухе шљиве, касње у дану унијели мање калорија од оних који су грицкали нешто друго.

Практицирајте навике које потичу производњу серотонина

Једење слатког може вам дати осјећај тренутног задовољства, али што ако постоје и другиначини да то постигнете? Шећер може повећати количине серотонина у мозгу. Како је то хормон због којег се осјећамо добро, људи мисле да жуде за том дозом серотонина када жуде за слатким. Срећом, шећер није једини начин за потицање производње серотонина, вјежбање и боравак на сунцу може потакнути осјећаје среће те самим тиме помоћи у избјегавању жудње за слатким.

Добар сан

Људи се често фокусирају на вјежбање и здраву прехрану, а забораве да је добар сан једнако важан. Ако не спавате између седам и осам сати у ноћи то може узроковати дисбаланс хормона те узроковати снажњу жељу за слатким и осталим "брзим" угљикохидратима. Зато је важно да вам добар и квалитетан сан буде приоритет.

Једите храну богату магнезијем

Понекад, када жудите за шећером, заправо вам тијело покушава рећи да му недостаје неки витамин или минерал. Једна од нуспојава недостатка магнезија је жудња за шећером. Како бисте ово избјегли једите авокадо, орашасте плодове и друге намирнице богате магнезијем.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана