Почиње сезона најздравијег воћа: Смањујe ризик од хроничних болести

GS
Foto: Facebook

Боровнице стручњаци често означавају као најздравије воће, а сезона ових бобица ускоро почиње. Мада се они који обожавају, на примјер, банане, јабуке или лубенице не би сложили, постоји неколико разлога зашто боровнице заслужују титулу нај-воћа.

Боровнице су посебно богате антиоксидансима, попут флавоноида, који помажу у борби против слободних радикала у тијелу. Ово смањује ризик од хроничних болести и успорава процес старења ћелија.

Антиоксиданси и фитонутријенти у боровницама смањују оштећења ДНК и спречавају раст ћелија рака. Антиоксиданси, посебно антоцијанин, смањују оксидацију лошег ЛДЛ холестерола, што је кључни фактор у развоју болести срца. Редовно конзумирање боровница повезано је зато са побољшаним здрављем срца.

Студије су показале да ове бобице побољшавају и когнитивне функције и меморију. Антиоксиданси у боровницама стварају бољу комуникацију између можданих ћелија.

Висок садржај витамина Ц, К и Б6, као и фолне киселине у бобицама игра кључну улогу у јачању имуног система, згрушавању крви и одржавању здравља мозга.

Једна шоља боровница садржи око 4 грама влакана, што је важно за здравље система за варење. Влакна помажу у одржавању регуларности столице и могу да смање ризик од болести срца.

Боровнице имају низак гликемијски индекс, што значи да не изазивају нагли скок шећера у крви. Ово их чини идеалним воћем за људе који пазе на ниво шећера у крви или имају дијабетес. Нискокалоричне и богате влакнима, боровнице могу да припомогну у одржавању здраве тежине. Једна шоља боровница садржи само око 84 калорије, али пружа значајну количину витамина Ц, витамина К и мангана.

Сезона боровница обично траје од краја прољећа до краја љета, у зависности од локације. У многим дијеловима свијета, боровнице су најдоступније и најукусније током јуна, јула и августа. Током сезоне, боровнице су свјеже, сочне и доступне по приступачнијим цијенама.

Смрзнуте боровнице су здравије од свјежих, јер имају већу концентрацију антоцијанина, који су природни антиинфламаторни агенси.

Од лијека америчких домородаца до "супервоћа" државе Мејн

Боровнице су поријеклом из Сјеверне Америке, гд‌је су их домородачки народи користили у медицинске сврхе. Називали су их "звјезданим бобицама" због облика цвијета боровнице. Данас се боровнице узгајају широм свијета, али САД, Канада и Пољска су међу највећим произвођачима. САД производе око половину свјетске количине боровница, а највећа производња долази из држава Мичиген, Мејн и Њу Џерси.

Иако су данас боровнице популарне широм свијета, све до почетка 20. вијека нису биле култивисане у комерцијалне сврхе. Елизабет Колман Вајт и др Фредерик Ковил су први развили технике за комерцијално култивисање боровница.

Осим што се једу свјеже, боровнице се често користе у прављењу џемова, колача, смутија и салата. Комбинација богатства хранљивих материја, здравствених бенефита и укуса чини боровнице једним од најцјењенијих воћа. Са сезоном боровница која ускоро почиње, сада је право вријеме да их уврстите у своју исхрану и уживате у свим њиховим предностима.

Боровнице садрже висок ниво природних конзерванаса, што им помаже да остану свјеже дуже времена. Антоцијанини, антиоксиданси који дају боровницама њихову карактеристичну плаву боју, такође, доприносе њиховој дуговјечности. Боровнице су и званичнио проглашене "супервоћем" државе Мејн у САД.

Које су боље, дивље или гајене?

Дивље боровнице (Vaccinium ангустифолиум) су мање и тамније, често са интензивнијом плавом или љубичастом бојом. Имају тању кожицу и више сјеменки.

Гајене боровнице (Vaccinium corymbosum) су веће, са дебљом кожицом и мање сјеменки. Боја им је свјетлија у поређењу са дивљим боровницама, поготово унутрашње "месо". Дивље боровнице имају интензивнији, концентрисанији укус, често су слађе и ароматичније, док су гајене блажег и мање ароматичног укуса, али су сочније због веће величине.

Дивље боровнице генерално имају већу концентрацију антиоксиданаса, витамина Ц и Е, влакана и минерала као што су манган и бакар. Антиоксидативни капацитет им је знатно већи, што их чини бољим избором за здравствене предности. Уз то, дивље боровнице уклањају токсичне тешке метале из мозга, тврде научници.

Иако су и даље богате хранљивим састојцима, гајене боровнице имају нешто нижи ниво антиоксиданаса у поређењу са дивљим варијантама.

Дивље боровнице се сматрају здравијима, јер већа количина антиоксиданаса помаже у неутралисању слободних радикала у тијелу, смањује ризик од хроничних болести и успорава процес старења.

Више сјеменки у дивљим боровницама је корисно за дигестивни систем, међутим, додатне сјеменке утичу на текстуру и неким људима су мање пријатне за конзумирање.

Без обзира на врсту, боровнице су изузетно здраво воће које се може конзумирати као дио уравнотежене исхране, преноси "Политикин магазин".

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана