Пет разлога због чега бисте у своју прехрану требали уврстити банане

ГС
Foto: Илустрација

Без обзира да ли волите јести свјежу банану, од ње направити смути или неку посластицу, она може вашем тијелу осигурати безброј здравствених предности због којих се ваше тијело осјећа невјероватно.

 Важан извор калцијума

Једна мала банана може да осигурати вашем тијелу око 422 милиграма калција, што је око 9 посто вашег препорученог уноса. Ако вам је потребан још већи унос калција за дан, банане су такођер уско повезане с многим другим опцијама свјежих производа. Кромпир, слатки кромпир, шпинат и лећа имају исто толико или знатно више калција него банане.

Успорава пробаву

Незрела банана може погоршати ваше проблеме са опстипацијом. Због спорог варења јединствених молекула зелене банане – пектинских влакана и отпорног шкроба – појединци који већ имају спору пробаву требали би бити опрезни. Да бисте били сигурни, пијте пуно воде када једете зеленије банане.С друге стране, они који се боре с прољевом или ријетким столицама могу имати користи од додавања овог влакнастог воћа у своју исхрану како би успорили ствари.

Стварају електролите у организму

Банане су природно извор дневних потреба за калијем и магнезијем, такођер познатим као есенцијални минерали који чине електролите. То је комбинација коју је тешко наћи у природи. Електролити пребацују нашу воду и енергију у мишиће умјесто у крвоток. То значи да ваши мишићи добијају гориво које им је потребно за опоравак од вјежбања како бисте се могли вратити у теретану с мање умора. Поједите банану након тренинга, пијте пуно течности и ваши мишићи ће вам бити захвални.

Банане могу уравнотежити ваш крвни притисак

Калциј у бананама и многим другим врстама воћа и поврћа балансира натриј у тијелу, што директно утјече на крвни притисак. Будући да натриј и калциј раде заједно у тијелу, додавање банана прехрани са високим садржајем натрија може позитивно утицати на крвни притисак.

Влакна ће вас држати ситим сатима

Банане – посебно зелене – садрже двије врсте влакана: пектина и отпорног шкроба. Банана средње величине је добар извор влакана јер садржи три грама укупних влакана. Ова влакна успоравају пробаву и дуже вас држе ситима,преноси Кликс.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана