Пет најздравијих угљених хидрата, можете их јести без гриже савјести

ГС
Пет најздравијих угљених хидрата, можете их јести без гриже савјести

Дијете са ниским процентом угљених хидрата могу да буду корисне за неке људе, али нема разлога да у потпуности избјегавате храну са високим удијелом угљених хидрата.

Годинама уназад угљене хидрате бије лош глас. Људи их често повезују са гојењем, дијабетесом типа 2 и низом других здравствених стања.

Истина је да прерађеној храни са високим удијелом шећера и рафинираним житарицама обично недостају важни витамини и минерали. Међутим, многе намирнице богате храњивим материјама и влакнима заправо могу да буду врло добре за вас.

1. Киноа

Киноа је хранљиво сјеме које је постало невјероватно популарно међу потрошачима који воде рачуна о здрављу. Кувана киноа садржи 70% угљених хидрата, што је чини храном високог процента. Међутим, добар је извор протеина и влакана. Богата је многим минералима и биљним једињењима и повезује се са разним здравственим предностима, укључујући побољшану контролу шећера у крви и здравље срца. Поред тога, не садржи глутен, што је чини популарном алтернативом пшеници за оне на дијети без глутена.

2. Овас

Овас је невјероватно здраво цијело зрно и одличан је извор многих витамина, минерала и антиоксиданата. Сиров овас или зоб садржи 70% угљених хидрата. Порција од 1 шоље (81 грам) садржи 54 грама угљених хидрата, укључујући 8 грама влакана. Посебно су богати специфичном врстом влакана која се зове бета глукан овса. Истраживања показују да једење зоби може смањити ризик од срчаних обољења снижавањем нивоа холестерола.

3. Хељда

Сирова хељда садржи 75 грама угљених хидрата, док кувана хељдина каша садржи око 19,9 грама угљених хидрата на 100 грама. Хељда је веома хранљива и садржи протеине и влакна. Такође, има више минерала и антиоксиданата од многих других житарица. То је веома хранљива храна која садржи више антиоксиданата и минерала од многих житарица. Не садржи глутен.

4. Банане

Банане су популарно воће које људи воле да користе у разним рецептима. Једна велика банана (136 грама) садржи око 31 грам угљених хидрата, било у облику скроба или шећера. Такође, ово воће је богато калијумом и витаминима Б6 и Ц, а садржи и неколико корисних биљних једињења. Захваљујући високом садржају калијума, банане могу да помогну у снижавању крвног притиска и  побољшању здравља срца.

5. Сладак кромпир

Слатки кромпир је укусно и хранљиво корјенасто поврће. Пола шоље (100 грама) пиреа, куваног слатког кромпира са љуском садржи око 20,7 грама угљених хидрата, који се састоје од скроба, шећера и влакана. Такође је богат извор витамина А, витамина Ц и калијума. Осим тога, они су препуни антиоксидансима, једињењима која помажу у неутрализацији штетних слободних радикала у вашим ћелијама како би вас заштитили од хроничних болести, преноси РТЦГ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана