Пет најгорих намирница за доручак

ГС
Пет најгорих намирница за доручак

Предвиђања стручњака кажу да би чак и мало смањење конзумације транс масти могло да спречи више од 10 хиљада смрти годишње.

За доручак бирајте храну која вам даје гориво, енергију која траје, подстиче ваш метаболизам, бори се против болести и помаже у одржавању тежине.

Регистрована дијететичарка Кејт Патон за клинику Кливленд открива које су најгоре опције хране за доручак.

Крофне и пециво

Крофне ће вас "кошта" 250 до 550 калорија, али прави је проблем 15 до 30 грама шећера у свакој. Уз тако огромну количину шећера у малом паковању, ваше тијело испумпава гомилу инсулина како би покушало да се прилагоди.

Велики скок шећера у крви доводи до још већег пада шећера. Овај екстремни скок и пад оставља вас гладнима убрзо након доручка - и желићете још више рафинисаних угљених хидрата. То је зачарани круг нездраве исхране који почиње с првом крофном.

Пециво с кобасицама

Пециво с кобасицама је у основи бомба засићених масти и натријума. Невјероватно висока количина натријума у високо прерађеној кобасици може да изазове пораст крвног притиска. Ако имате хипертензију, то такође може да повећа ризик од можданог удара. Нитрати и нитрити у кобасицама чак су повезани с повећаним ризиком од одређених врста рака.

Немлијечна павлака

Ако мислите да је немлијечна павлака здрава опција, размислите још једном. Многе немлијечне креме замијене засићену масноћу трансмасном масноћом (провјерите етикету за “дјелимично хидрогенисано” уље), плус шећер и вјештачке заслађиваче. Транс масти повећавају ризик од срчаног и можданог удара повећањем ЛДЛ холестерола.

Предвиђања кажу да би чак и мало смањење конзумације транс масти могло да спречи више од 10 хиљада смрти годишње. Да бисте обогатили своју кафу, умјесто тога пробајте несалађено млијеко од бадема ваниле, млијеко с ниским процентом масноће, екстракт ваниле или малу количину чоколадног млијека.

Житарице и гранола

Већина куповних житарица има висок удио шећера и низак удио других макронутријената. Они ће вам брзо повећати ниво шећера у крви и убрзо након тога изазвати нагли пад, што вас може поновно учинити раздражљивим, дрхтавим и гладним.

Пециво с пуњењем

Ваше тијело напорно ради како би одржало ваше функционисање ноћу. Немојте му "захваљивати" калоријама у облику пецива пуног крем сира или маслаца. Осим повремених танких пецива од 100% цјеловитог зрна, већина пецива садржи 300 до 500 калорија скроба (око 65 грама угљених хидрата).

Нанос крем сира или маслаца додаје више калорија и засићених масти. Исхрана с високим удјелом рафинисаних угљених хидрата повезана је с повећаним ризиком од дијабетеса типа 2 и кардиоваскуларних болести, зато нека вам пецива пуна додатака не буду редовни јутарњи оброк.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Цезар салата
Цезар салата
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана