Пет најчешћих разлога за надутост - један од њих и шећерни алкохол

ГС
Пет најчешћих разлога за надутост - један од њих и шећерни алкохол

Надутост подразумијева непријатан осјећај, који користимо да опишемо стање у којем осјећамо тежину у желуцу. Многи фактори могу да доведу до ње, а исто тако, постоје и бројна рjешења која могу да је спријече.

Надутост није дебљина и трбушна масноћа, као и задржавање воде или осјећај кривице, јер сте се прејели. Многи тај термин користе како би описали абдоминалне тегобе које понекад укључују гасове, подригивање или крчање желуца.

Многи фактори могу да доведу до надутости, од затвора преко осјетљивости на одређене намирнице или сте једноставно прогутали превише ваздуха. Најчешће се јавља кад се у пробавном систему нађе превелика количина хране, течности или гасова.

Како је питање количине индивидуално, тешко је идентификовати шта код сваког појединца може да проузрокује надимање.

Пребрзо сте појели превише хране

Није сваки оскећај ситости уједно и надутост, а непријатан осећај због преједања често нема везе с количином хране него ваздуха. То може да се јавити ако истовремено разговарате и једете. Такође, кривци за тај проблем може бити и превише газираних пића, жвакаћа гума или испијање пића кроз сламчицу.

Рјешење је да у таквим ситуацијама једете спорије.

Затвор

Осјећај надутости често се повезује са затвором. Рјешење је једноставно, а укључује испијање топлог пића, као и повећани унос влакана у исхрани.

Алергије и интолеранције

Преосјетљивост на одређене намирнице такође може да проузрокује надутост, поготово ако једете превише хране на коју сте интолерантни. То ће проузроковати стварање гасова. Најчешћи кривци су лактоза, фруктоза, глутен и јаја. Код људи са синдромом иритабилног цријева фруктоза и лактоза могу проузроковати значајне сметње.

Ако покушавате да установите која специфична храна узрокује ваше сметње, посјетите доктора и водите дневник исхране у којем ћете видјети како ваше тијело реагује на одређене намирнице.

Нагли унос влакана

Чак и ако немате интолеранцију на храну, намирнице богате влакнима могу да утичу на стварање велике количине гасова. То укључује махунарке, грашак и сочиво, као и броколи. Иако је повећани унос влакана рјешење за затвор, може водити до стварања вишка гасова који ће проузроковати надутост.

Шећерни алкохол

У производима који не садрже шећер и у појединим жвакаћим гумама међу састојцима је често заслађивач у облику шећерних алкохола. Њихова претјерана конзумација може водити до пробавних тегоба.

За тренутни опоравак испробајте дигестивне ензиме

Нема чаробне хране ни лијека који ће вас тренутно ријешити проблема надутости. Такозвана природна рјешења попут уља пеперминта најчешће су само плацебо. Ипак, у зависности од узрока надутости, одређени дигестивни ензими могу да вам помогну.

На примјер, ензими лактазе помажу код надутости узроковане лактозом. Дугорочно рјешење је ипак припазити на избор намирница и начин њихове конзумације. Ако упркос томе проблем не пролази, свакако разговарајте са својим доктором.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана