Пет најбољих воћки за мршављење: Имају мало калорија, пуно влакана и помажу у топљењу масти

ГС
Пет најбољих воћки за мршављење: Имају мало калорија, пуно влакана и помажу у топљењу масти

Готово сви рестриктивни режими исхране, прилагођени губитку вишка килограма на здрав начин, укључују воће.

Поред тога што је укусно и може да замијени слаткише, воће је права ризница витамина, влакана и минерала. Осим тога, оно одлично хидрира организам и практично га је понијети са собом у школу или на посао.

Воће има мање калорија од друге слатке хране, садржи обиље влакана и требало би да буде дио свакодневног медија, пише “Еаттхис.цом” који доноси листу воћки погодних за дијететски режим исхране чији је циљ топљење масних наслага.

1. Банане
Банане су препуне хранљивих материја и могле би да буду одлични савезници у топљењу масних наслага. Банана има око три грама влакана, држи ситост и мање је калорична од других намирница богатих угљеним хидратима.

Боја банане може да има утицај на губитак тежине. Зелене банане садрже отпорнији скроб од зрелих, жутих банана и обезбјеђује бољу гликемију која “иде руку под руку” са губитком тежине.

2. Грејпфрут
Уколико поједете грејпфрут прије оброка, веће су шансе да ћете изгубити вишак килограма, сугеришу истраживања.

Једите грејпрфрут одвојено од других намирница или га комбинујте са сиром. Такође, можете га додати зеленој салати и тако га уврстити у свакодневну исхрану.

3. Ананас
Тропско воће познато по слатком укусу једно је од омиљених и на нашим просторима, а не само у својој постојбини. Ананас је извор ензима који помажу у варењу. Конкретно, ананас садржи бромелаин који помаже у варењу протеина. Побољшано варење може да помогне у губитку тежине тако што ће регулисати апетит.

Такође, ананас је добар извор влакана, што опет помаже у мршављењу.

Уколико не волите да једете ананас без додатака, комбинујте га са грчким јогуртом или младим сиром за ужину богату протеинима.

4. Авокадо
Иако нема сладак укус попут већине воћки и има много више масноћа, нутриционости препоручују авокадо као дио већине дијететских режима исхране. Једна студија је показала да су особе које су уз ручак јеле половину авокада пријављивале мању жељу за јелом.

Од авокада можете да направите укусан намаз за тост, да га додате исјеченог на коцке у салату или да га помијешајте са пилетином, јајима или туњевином за ручак. Здраве масти и влакна у авокаду могу да буду добри савезници у губитку тежине.

5. Бобичасто воће
Антиоксиданти, влакна, обиље витамина… Свака бобичаста воћка, почев од малине, преко купине, јагоде и боровнице до ароније и рибизле прави је ковчежић здравих састојака који представљају благодат за наш организам.

Једна студија је показала да су учесници који су конзумирали бобичасто воће за поподневну ужину уносили мање калорија за вечеру у поређењу са учесницима који су унијели исти број калорија из слаткиша за поподневну ужину.

Додајте бобичасто воће у смути или овсену кашу или га послужите за поподневну ужину како бисте искористили његове предности у циљу мршављења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана