Пет начина како спријечити сузе док сијечете лук

ГС
Foto: Илустрација

Резање лука је нужан дио кувања, но плакање није.

Према једноставнијој верзији, за сузе у очима криво је испаравање сумпора који се налази у станицама лука. Али ипак сам сумпор није довољан да нас натјера на сузе, јер и он сам мора проћи неколико хемијских реакција прије него доспије до очију које га препознају као уљеза.

Ово поврће апсорбује сумпор из земље који им помаже при формирању органских молекула (аминокиселина) званих сулфоксиди, које су и криве (заслужне) за карактеристични мирис и укус лука.

Када се лук оштети резањем он ослобађа ензиме синтазе и сулфоксиде који стварају нову хемијску реакцију и настаје сулфонска кисјелина. Али то није крај – сулфонска кисјелина јако је нестабилна и лако се претвори у спој назван син-пропанетиал-С-оксид.

Тек када овај спој доспије и до очију, вишеструки живчани завршеци у рожњачи га региструју као састојак који би могао наштетити нашим очима те се отпуштају рефлексне сузе.

Зато, који год да од ових процеса спријечите, смањићете и плакање, преноси Нет.хр.

Ево како то можете учинити.

1. Оштар и танак нож Што је нож оштрији, мање ће “гњечити” лук па ће и мање станица отпуштати иритирарујће сулфооксиде.

2. Жваћите жвакаћу Овако ће друге ароме надјачати спојеве сумора.

3. Намочите лук у хладну воду Што су молекуле хладније, то су спорије и теже долазе до вашег ока, но још важније, вода ће испрати спојеве прије него реагују и постану иритирајући плин. Неки савјетују и замрзнути лук (ако је за пирјање), или резати га под млазом воде.

4. Вентилатор Чисто механички, вентилатор ће отпувати плин који вам тјера сузе на очи. Слично ће дјеловати и резање лука под напом.

5. Упалите свијећу Као што упија мирисе, тако ће привући и молекуле.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана