Пекмез, џем или мармелада - знате ли која је разлика?

GS
Пекмез, џем или мармелада - знате ли која је разлика?

Неки га зову пекмез, други мармелада, а трећи џем, али постоји ли разлика између ова три намаза?

Иако многи мисле да је све то назив за исти намаз, ипак није тако. Да, пекмез и мармелада се добивају прерадом воћа, али разлике међу њима постоје па тако имају различиту густоћу, количину воћа и шећера те начин припреме.

Пекмезом се сматра густа смјеса воћа у коју се може додати шећер. Додаје се највише 20 посто шећера или се никако не додаје. Пекмез се куха док не постане у потпуности густ, а може садржавати и комадиће воћа. Такође, код припреме се не користи пектин ни било каква лимунска киселина, а најпознатији се пекмез од шљива.

Мармеладу такође добивамо кухањем воћа, али њу кухамо док не постане довољно густа за мазање хљеба или палачинки. Она не смије садржавати комадиће воћа па се у њу често додаје желатина. Многи сматрају да се мармелада ради искључиво од агрума, али то није истина. Наиме, можда и најпознатија је она од марелице коју користимо за мазање Сахер торте, али и од вишања и јагода. Припремити се може свих врста воћа, а можете и комбиновати више њих.

Кад кухате џем можете си дозволити велике, па чак и недовољно кухане комадиће воћа. Припрема се искључиво од једне врсте воћа, а кухају се цијели плодови који се морају осјетити. У њега се може додати мало или ни мало шећера јер је он у потпуности природан, преноси Вечерњи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана