Храна коју треба избјегавати са шведског стола

Г.С.
Foto: Илустрација

Шведски сто је прави рај за све гурмане, ипак, постоји одређени ризик јер сви имају приступ храни.

Веома је важно обратити пажњу на сљедеће ставке и узимати само сигурне намирнице.

Доручак на бази шведског стола је често врхунац празника, јер је то једини пут када можете да ставите храну на тањир без осуде.

На крају крајева, све од хране нам је понуђено што то не искористити максимално?

Међутим, микробиолог Џеј Тетро, стручњак за храну је открио да је међу свим тим ђаконијама можда легло бактерија, па је одређене намирнице је најбоље избјегавати.

„Не бих узимао џем, путер од кикирикија и мармеладу. Ако су такви намази отворени, а у њима је кашика, постоји велика вјероватноћа да су контаминирани јер људи понекад лоше перу руке или их уопште не перу, а сви грабе храну истим прибором“, открио је и додао да овој групи намирница могу да се придруже мајонез, кришке лимука и преливи за салату.

За сигурне опције навео је димљени лосос, сир или свеже воће. Навео је да обавезно тражимо прибор који је замотан у салвету јер је то једини начин да будете сигурни да их нико није упрљао, преноси „Ладбajбл“.

Историја шведског стола је уско повезана са шведском културом и традицијом. Крајем 19. века у Шведској је постало модерно позивати госте у свој дом на одмор. Да би угодили гостима, домаћини су били спремни да понуде разноврсна и укусна јела. Међутим, по традицији, све понуђене посластице биле су стављене на сто, тако да је сваки гост могао самостално да одабере шта му се допада, преноси Информер.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана