Ово воће смањује лош холестерол и убија бактерије

Г.С.
Foto: Илустрација

Оно што једемо има велики утицај на наше здравље. Познато је да одређене намирнице смањују ризик од опасних стања, док друге могу имати супротан ефекат.

Када је воће у питању, веома је исплативо конзумирати га јер је пуно витамина и влакана. Посебно је здраво црвено грожђе, које се може наћи у готово свакој продавници.

Према научници са Универзитета у Лондону Алекс Руани, црвено грожђе може помоћи у смањењу холестерола и упале и јачању имунитета. У разговору за Тајмс, Руани је објаснила да је црвено грожђе богато полифенолима.

“Ово су антиоксидативна биљна једињења. Црвено грожђе садржи врсту звану антоцијанини, плави пигмент за који се показало да помаже здрављу мозга, и ресвератрол, за који се показало да има антиинфламаторно дејство и дјелује против старења”, рекла је она.

Кожице и сјеменке црвеног грожђа такође су богате другим антиоксидансима, укључујући катехине и епикатехине, за које се зна да смањују оксидативни стрес у тијелу.

“Детаљна студија из 2023. године показала је да једење три порције грожђа од 80 грама дневно током две недеље повећава нивое корисних бактерија и смањује потенцијално штетне. То значи да грожђе промовише здравији микробиом цријева, који је повезан са побољшаном варењем, јачим имунитетом. и смањена упала”, рекла је она.

Иста студија је показала да грожђе смањује ниво ЛДЛ, односно лошег холестерола, због количине влакана које садржи, преноси Б92.

С обзиром на наведено, црвено грожђе може бити одличан избор за превенцију метаболичких поремећаја повезаних са оксидативним стресом, али и за смањење ризика од кардиоваскуларних болести повезаних са холестеролом, посебно код одраслих особа са хиперлипидемијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана