Ово воће садржи највише шећера

Курир
Foto: Илустрација

Воће је одличан извор енергије, хранљивих материја, воде, витамина, влакана и антиоксиданата. Ипак, битно је да знате које је воће саржи највише шећера уколико имате неке здравствене проблеме, а прије свега дијабетес.

- Истина, овдје се ради о фруктози, воћном шећеру, али шећер је ипак шећер. Ово посебно треба да прочитају особе са дијабетесом и остали који желе да смање унос шећера - каже од Јасна Вујичић, виши дијететичар - нутрициониста и открива 7 воћки које имају највише шећера.

Грожђе

Најлепши је украс трпезе, има их пуно врста, од стоних, до винских. Било да је црно, бијело или розе, процентуално гледано у просјеку грожђе има око 16% шећера. То је много за нешто што вам је тако лако гурнути у уста. Можда ћете их јести спорије ако их преполовите и замрзнете. Чекаће вас као освјежавајућа љетња/јесења посластица којој је потребно мало више времена за јело. Узгред да знате и ово: суве грожђице имају чак 60% шећера, што га чини воћем са убједљиво највише шећера!

Смоква

Сто грама смокава (просјечно двије свјеже воћке) садржи 16 грама шећера. У процентима то је 16% шећера. Код сушених смокава, проценат шећера је већи, невјероватних 48% шећера. Ако покушавате да пазите на свој шећер, можда нарежите пар кришки и намажите мало козјег сира на њих за посластицу богату протеинима или користите нешто у сосу да додате мало немасног меса попут пилетине без коже.

Манго

Ово егзотично воће је здраво, има лијеп, сочан укус и велику пљоснату сјеменку. Садржи влакна и друге хранљиве материје које су вам потребне. Али има и природни шећер, а неки плодови имају више од других. У процентима, просјечан манго садржи око 15 % шећера. Ово воће није најбољи избор ако покушавате да пазите на своју тежину или пратите колико шећера поједете. Можда можете да уживате у пар кришки, а остатак подијелите са породицом или сачувајте за касније.

Јапанска каки јабука

Каки јабука (или персимон) је крцата фитонутријентима, али и шећером. Процентуално гледано, јапанска каки јабука садржи 13% шећера, као и неких 3,6% влакана. Баш као и киви, и ово воће сазријева стајањем на собној температури, омекшава и има фин пријатан укус. Ово је деликатесно воће које се лако проналази у нашим трговинама, а довољан је један плод или мање.

Трешње

Омиљено љетње освјежење, трешње имају доста шећера и то се дефинитивно осјећа: једна мања шоља трешања од 100 грама садржи 12% шећера. Ако напуните велику чинију трешњама, можете изгубити појам о томе колико једете. Измјерите своју ужину унапријед како бисте тачно знали колико шећера ћете појести.

Крушке

Једна крушка средње величине има око 170 грама и 17 грама шећера. Јасно је да, процентуално, крушка има 10% шећера. Ако покушавате да смршате, немојте јести цијелу воћку – само исјецкајте неколико кришки крушке у јогурт са ниским садржајем масти или одозго на салату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана