Ово поврће зову еликсир здравља: Опоравља јетру, регулише шећер и притисак

ГС
Foto: Илустрација

Ароматични црвени купус у поређењу са бијелим има нижи садржај каротина, али зато има већи садржај витамина Ц. Такође, у црвеном купусу налази се већа количина витамина Е. Купус је богат још и фосфором и калцијумом.

Најбоље га је користити сировог или у облику сока, било да га користите као лијек или за детоксикацију. Наиме, дуготрајним кувањем купус губи много својих драгоцијених елемената и постаје прилично несварљив.

Ево шта све може црвени купус:

Чисти крв

Веома је богат минералима што доприноси бољем раду метаболизма, прије свега у прочишћавању крви. Зато се сматра веома значајном намирницом за детоксикацију. Добро утиче на рад цијелог организма.

Због тих својстава треба да је заступљен у исхрани свих људи, здравих и болесних, младих и старијих.

Дјелотворан је и у случају артрозе, гастритиса, колитиса, замора, проблема са акнама, дерматозе, инсуфицијенције бубрега, јетре и опстипације.

Побољшава пробаву

Познато је да црвени купус има одличан ефекат на пробаву јер помаже телу да производи жуч. То значи да спречава проблеме попут лошег варења или констипације. Сок од купуса је такође врло ефикасан код третирања чирева, нарочито пептичког чира.

Умирује кашаљ

Сируп од црвеног купуса смирује кашаљ и смањује и ублажава секрецију у дисајним путевима.

Смањује ниво холестерола и чисти јетру

Још једна предност црвеног купуса је то што снижава холестерол и мокраћну киселину, захваљујући великој количини сумпора коју садржи. Та количина је заслужна за његову карактеристичну арому. Нивои холестерола и мокраћне киселине се смањују усљед ових фактора.

Благотворно дјелује на желудац

Три непуне чаше сока свјежег купуса на дан најбољи су лијек за чиреве на желуцу, али се може пити и превентивно јер благотворно дјелује на желудац.

Лијечи промуклост

Да не би остали без гласа, многи пјевачи прије изласка на сцену попију шољицу непосољене супе од купуса, у коју је умијешано један жуманце.

Умањује знакове старења

Купусов сок садржи велику количину антиоксиданата и витамина А, Ц и Е, који вам помажу да одржите кожу хидрираном, меком, глатком и сјајном. Још једна предност конзумирања црвеног купуса је то што поспешује стварање колагена, односно блокова који везују кожу и ткива у тијелу, те одржава здравље ваших мишића и коже.

Погодује дијабетичарима

Конзумирање црвене верзије овог поврћа ће вам помоћи да контролишете ниво шећера у организму захваљујући свом природном инсулину. Оно такође садржи мало калорија и угљених хидрата што ће умањити вашу глад, а неће повећати тјелесну тежину. Добра идеја је да укључите црвени купус у виду салате или цијеђених сокова, како бисте избјегли глад, преноси Б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана