Ово потцијењено воће је ризница витамина и минерала

Г.С.
Ово потцијењено воће је ризница витамина и минерала

Дрен, познат и под именима дренак, дренић, дренка, дреновина, дрењ, представља право благо у свијету воћа због својих бројних здравствених бенефита.

Ова воћка има мали, јаркоцрвени плод, дрењину, које расте на подручју Балкана и дијеловима Азије, има дугу историју употребе у народној медицини, али тек недавно је почела да добија на популарности широм свијета као суперхрана. Дрен је импресиван извор витамина и минерала. 

Богат је витамином Ц, који је познат по својој улози у јачању имунолошког система и синтези колагена, што је кључно за здравље коже и зглобова. Осим тога, дрен садржи значајне количине витамина А и Е, који су витални за очување вида и заштиту ћелија од оксидативног стреса.

Поред витамина, дрен је добар извор калијума, који је неопходан за правилно функционисање срца и мишића, као и гвожђа, које је кључно за транспорт кисеоника у крви. Ово воће такође садржи калцијум и магнезијум, који су есенцијални за здравље костију и мишића.

Плод дрена, дрењина, веома је свестрана у кухињи. Може се јести свјежа, али због своје природне киселости често се прерађује. Популарни су џемови и компоти од дрењина, а може се користити и за израду сирупа који су корисни за јачање имунитета током зимске сезоне.

Дрен се такође може сушити и користити као здрава ужина или додатак муслију и салатама. 

Традиционално, од дрена се прави и ликер познат као дреновка, који се у народној медицини користи за побољшање пробаве и циркулације. 

У Француској и Италији од дрена се масовно производе вино и желе, а недозрели плодови конзервирају се у сланој води попут маслина, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана