Ове три намирнице избаците из исхране и ваше срце ће вам бити захвално

ГС
Foto: Илустрација

Све више људи свјесно је тог проблема и тражи начине да побољша здравље срца.

Добра вијест је да не морате да вјежбате три сата дневно и једете искључиво рибу и храну биљног поријекла да бисте одржали своје срце здравим. Неколико једноставних промена такође може пуно помоћи.
Једна од најлакших ствари које можете учинити јесте да избаците или строго ограничите одређене намирнице које су непријатељи здрављу срца. Кардиолози и нутриционисти откривају за ХуфПост о којој је храни ријеч.

Сланина
Ако волите сланину, жао нам је, али сви се стручњаци слажу да је то намирница коју треба заобилазити или конзумирати само у посебним приликама.

"Сланина може да повиси крвни притисак због високог садржаја соли, док везе који настају током пржења сланине, попут полицикличких ароматских угљеводоника и хетероцикличких амина, доприносе упали и оштећењу крвних жила", истиче нутриционистица Мишел Рутенштајн.

Бијели хљеб

Бијели хљеб има низак гликемијски индекс те мало хранљивих ствари и влакана у поређењу с цијелим житарицама. Због тога може довести до брзих скокова шећера у крви, инзулинске резистенције и дебљања, што све повећава ризик од срчаних болести и повезаних компликација.

Пржени кромпирићи

Када се храна пржи, мијења се њен нутритивни садржај.

"Она губи воду, а добија масноћу. Пржени кромпирићи су опасни због трансмасти и пуно соли, што утиче на крвни притисак и повећава ризик од срчаних болести", објаснио је др Сетарех-Шенас.

Редовна конзумација пржене хране генерално је повезана с повећањем коронарне болести срца, високог крвног притиска и гојазности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана