Ови напитци ће вас најбрже рахладити током врућина

Крстарица
Foto: Илустрација

Љети, када је температура виша од 30 степени Целзијуса, осјећамо много више жеђи. Више се знојимо, па губимо драгоцјене течности, што подстиче дехидрацију која може да буде веома опасна. Штавише, ако осјећамо жеђ, то значи дехидрацију.

Стога, без обзира да ли осјећамо жеђ или не, треба да обезбиједимо адекватну залиху течности која садржи есенцијалне витамине и минерале. У овом случају, важно је поменути знакове дехидрације, који, осим повећане жеђи, укључују:

- главобољу;

- отицање ногу;

- суву кожу;

- мање мокрења;

- умор;

- вртоглавицу.

Постоји чак и начин да провјерите ниво дехидрације. Ако стиснете кожу на руци и она се не врати у претходни облик, морате одмах да попијете течност. Осим тога, на екстремну дехидрацију указаће и тамна мокраћа, сув језик, раздражљивост, поспаност, као и ирационално понашање које је тешко објаснити.

Листа најбољих љетњих пића која гасе жеђ

Када смо јако жедни, обично посегнемо за водом. Наравно, то је апсолутно природно. Научници са шкотског Универзитета Ендруз, међутим, истакли су да постоје пића која нам много више помажу:

- млијеко без масти;

- течности са електролитима;

- обично млијеко;

- сок од поморанџе;

- чај;

- газирана вода.

Према тиму са шкотског универзитета, газирана вода брзо гаси жеђ, али пиће које садржи шећер, протеине или масти дуже задржава хидратацију. Аутор студије Роналд Моган тврди да је то повезано са реакцијом тијела. У интервјуу за Си-Ен-Ен, он је рекао:

- Све је до запремине пића. Што је већа, брже ће стићи у крвоток, где може да разблажи тјелесне течности и такође хидрира тијело - истакао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Цезар салата
Цезар салата
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана