Ове намирнице ублажавају стрес и смањују нервозу

Агенције
Foto: Илустрација

Стрес је један од највећих непријатеља људског тијела, а у данашње вријеме је свеприсутан.

Много је начина за борбу против стреса; неке је могуће пракитковати, док на неке немате утицај.

Познато је да кофеин дјелује стимулативно на расположење и да појачава активност допамина, али превелике количине дјелују штетно на организам, посебно у комбинацији са шећером. Тамна чоколада је, рецимо, добар избор, јер сузбија стрес.

Осим тога, суво воће попут грожђа, смокви, кајсија и шљива дјелује добро на расположење. Ово воће је пуно витамина, минерала и храњивих материја, даје организму потребну енергију и дјелује умирујуће.

Мед и матични млијеч такође повољно дјелују на организам, ефикасан су савезник у борби против умора и стреса, а производи које праве пчеле су познате по томе да подстичу обнављање ћелија.

Боровнице су богате витаминима, минералима и антиоксидансима захваљујући којима се тијело на прави начин бори против стреса.

Тамна чоколада ослобађа ендорфине, односно хормоне ужитка у мозак и смањује кортизол, главни хормон стреса у тијелу.

Црвена паприка обилује састојцима који помажу у смањивању анксиозности. Штити организам од посљедица стреса, ублажава несаницу, лоше расположење и безвољност.

Витамин Б6 учествује у производњи хормона сна, мелатонина, али и серотонина, хормона среће, па ће вам паприка, осим укусног оброка, бити и доза опуштања у напорном дану, преноси Телеграф.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана