Ове четири намирнице постају отровне ако их држите у фрижидеру

ГС
Foto: Илустрација

Фрижидер је неопходан за одржавање хране хладном и свјежом, а када се намирнице правилно чувају, смањује се и потреба за бацањем хране.

Стручњаци су упозорили да одређене намирнице нису прикладне за чување у фрижидеру, због могућности да постану „отровне“. Докторка Димпл Јангда је на Инстаграму објаснила о чему се заправо ради.

Посебно је упозорила на ове четири намирнице:

Бијели лук

Црни лук

Ђумбир

Пиринач

Бијели лук
Иако се користи за додавање укуса многим јелима, бијели лук може постати плеснив у фриждеру.

-Никада немојте куповати ољуштени бијели лук и држати га у фрижидеру јер врло брзо почне да хвата плесан, која се заправо повезује с раком. Јесте ли осјетили какав ужасан мирис има? Увијек купујте свјежи бијели лук с љуском. Скините кору само када ћете га припремати и немојте га држати у фрижидеру – рекла је Јангда за Еxпресс.

Црвени лук
– Када пола црног лука остане у фрижидеру, то може бити опасно. Црвени лук је сада отпоран на ниске температуре. Када га ставите у фрижидер, скроб почиње да се претвара у шећер и почиње да хвата буђ. Многи људи ово раде – погреше и исјеку половину лука за кување, а другу половину држите у фрижидеру. Никад то не радите јер ће лук сакупити све нездраве бактерије и он ће постати буђав – рекла је Јангда.

Ђумбир
Ђумбир је, као и бијели и црвени лук, подложан плесни. Веома брзо почиње да се хвата буђи када је ставите у фрижидер, а то је повезано са отказивањем бубрега и јетре“, додала је докторка.

Пиринач
Јангда се такође осврнула на недавни тренд, наиме да многи људи чувају кувани пиринач у фрижидеру.

– Људи су почели да чувају кувани пиринач у фрижидеру због његове отпорности на скроб и мисле да помаже у снижавању нивоа холестерола и шећера у крви, али заправо пиринач најбрже хвата буђ. Ако ћете да га држите у фрижидеру, немојте оставите више од 24 сата“, објаснила је она.

Национална здравствена служба (НХС) упозорава да некувани пиринач може садржати споре Бациллус цереус, бактерије која може изазвати тровање храном. Споре могу да преживе када се пиринач кува.

Да бисте то избјегли, препоручује се:

Послужите пиринач чим се скува

Ако то није могуће, охладите пиринач што је прије могуће (идеално у року од сат времена)

Држите пиринач у фрижидеру највише један дан до поновног загријавања

Када загријвате пиринач, увек водите рачуна да буде врео до краја

Не загрјавајте пиринач више од једног пута

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана