Овај трик ће вам помоћи да убрзате процес кисељења купуса

ГС
Овај трик ће вам помоћи да убрзате процес кисељења купуса

Од киселог купуса се праве неки од традиционалних специјалитета, као што су сарма или подварак, а он садржи и доста витамина и минерала.

Ако желите да убрзате процес кисељења онда додајте шећер, а разно поврће или зачини могу драстично да побољшају укус купуса. Прочитајте и како да купус поприми жуту боју.

Који купус је погодан за кисељење

Најбоље је изабрати средње и касне сорте бијелог купуса. Садрже више шећера, који је неопходан за ферментацију. Главе купуса треба да буду густе, са јаким листовима. Грубе горње и обољеле листове немојте да користите.

Са чиме киселити купус

Со је неопходна ако желите да укиселите купус и ако желите да дуже траје. Обично иде једна кашика на килограм купуса. Такође, додаје се и шаргарепа, а на килограм купуса обично иде неких 100 г, а уз њу или умјесто ње можете да додате и цвеклу или бундеву, јабуку, ловоров лист, мљевену црвену паприку, мирођију, ким, рен, листове рибизле или неки други зачин. Наравно, не користите све одједном, пише Магазин Новости.

Одаберите праву посуду

Најбоље је да купус киселите у бурету, али могу да послуже и стаклене тегле или емајлиране посуде. Избјегавајте алуминијумске посуде јер у њима купус добија сиву боју и имаће непријатан укус.

Како убрзати процес кисељења

Кисели купус се чува на собној температури (19-22°Ц), а ако га ставите на топлије мјесто убрзаћете процес ферментације, а процес убрзава и додавање шећера у буре. За 1 кг купуса довољно је 1/2 кашичице. Купусу ће требати 2-7 дана да се укисели, а за то вријеме скидајте пјену. Ово се највише односи на сјецкани купус рибанац, цијелим главицама је потребно минимум двије недјеље.

Купус може да се кисели и без соли, само је потребно да посуду напуните кључалом водом и оставите под притиском. Само водите рачуна, јер овако кисељен купус има мањи рок трајања, јер је со конзерванс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана