Ова врста бобичастог воћа је одлична за здравље срца: Уврстите их у свакодневну исхрану

ГС
Foto: Илустрација

Бобице (бобичасто воће), укусне и веома здраве, посебно су добре за здравље срца, кажу многи кардиолози.

Иако мале, бобице су богате хранљивим материјама које су корисне за здравље кардиоваскуларног система.

Кардиолог др Сатјит Бусри истиче да су бобице "богате антиоксидансима попут антоцијанина, елагинске киселине и ресвератрола, који помажу у смањењу оксидативног стреса и упале, потенцијално смањујући ризик од срчаних болести". Исто каже и кардиолог др Сијаб Панхвар.

Др Панхвар је објаснио за Парејд да антиоксиданси у бобицама могу "помоћи у смањењу упале неутралишући штетне слободне радикале и штитећи ћелије од оштећења". Управо упале и слободни радикали повећавају ризик од срчаних обољења.

Све врсте бобичастог воћа су здраве, али неке су најбољи избор

Када је ријеч о дневној количини конзумације бобичастог воћа, кардиолози сматрају да не треба претјеривати, већ препоручују да се ова врста воћа једе најмање три пута недјељно.

"Рекао бих да изаберете своје омиљене бобице (или неколико) и укључите их у малим количинама у своју свакодневну исхрану", истиче др Панхвар.

Иако су све врсте бобичастог воћа веома здраве, кардиолози су као најбољу опцију издвојили купину. Др Панхвар објашњава да "купине имају највећи садржај влакана и антиоксиданата".

Као други најбољи избор издвојио је боровнице, које су многима омиљене. Боровнице су одличан избор због високог нивоа антиоксиданата и потенцијала да побољшају здравље срца снижавањем крвног притиска и нивоа холестерола, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана