Биљка која је права ризница здравља: Снижава холестерол и елиминише упале

Г.С
Биљка која је права ризница здравља: Снижава холестерол и елиминише упале

Прокељ je повртарска биљка из породице купусњача (купус, кељ, карфиол) и представља праву ризницу здравља.

Многа истраживања су потврдила да састојак сулфорафан из прокеља дјелује превентивно против карцинома, посебно рака желуца, односно бактерије Б. Пyлори. Захваљујући сулфорафану, прокељ штити од сунчевих зрачења те је одличан за заштиту срца и васкуларног Система од упалних процеса.

Изгледом подсјећа на мале главице купуса, и посједује све друго осим калорија. Доноси освјежавајућу комбинацију горчине и благог укуса, стога га спарите са јелом које има изражајан укус или са преливом који у себи садржи балсамико сирће, преноси Б92.

Ако желите да сачувате сва блага која чува прокељ, кувајте га кратко, а води за кување додајте мало маслиновог уља и црвене паприкe.

Ово поврће изузетно је богато протеинима, дијететским влакнима, омега 3 и омега 6 масним киселинама, витаминима, међу којима посебно витаминима Ц, А, К, Е и Б комплекса. Доказано је да особе које свакодневно конзумирају 300 грама прокеља имају 37 одсто већу концентрацију витамина Ц у крви.

Богат је и минералима, од којих највише има калијума, мангана, бакра, калцијума, гвожђа и фосфора. Калијум је важан састојак ћелија и тjелесних течности које помажу контролу рада срца и крвног притиска.

Манган је важан као кофактор за антиоксидансне ензиме, док је гвожђе неопходно за стварање крвних зрнаца. Истовремено, садржи и фолну киселину, као и флавоноиде.

Као изузетан извор антиоксиданаса помаже у ублажавању великог броја здравствених тегоба.

У том смислу изузетно је важан за подизање имунитета, али и као чистач организма од штетних састојака јер поспjешује бољи рад цријева.

Због комплекса витамина које посједује спречава настанак остеопорозе и чини кожу блиставијом. За чување мекоће и сјаја коже нарочито су важни витамини А и Ц. Постиже и антибактеријско и антивирусно дјеловање.

Осим тога, препоручује се и особама које имају хроничне болове услјед дегенеративних промјена, као што су реума, артритис, ишијас.

Истраживања показују да је највећа искоришћеност нутријената из прокеља ако га конзумирате у облику сока.

На другом мјесту по искоришћености нутријената је конзумација сировог прокеља у салати. Уколико не желите да једете сиров прокељ онда је најбоље да га скувате на пари.

Када се прокељ скува, он изгуби доста хранљивих састојака и не препоручује се људима обољелим од карцинома.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана