Ова намирница је једна од најздравијих: Сматрала се храном за сиромашне

Г.С.
Ова намирница је једна од најздравијих: Сматрала се храном за сиромашне

Ако сте се већ заситили масне хране која долази с хладнијим данима, вријеме је за детоксикацију организма и лаганије оброке.

Једна од најтраженијих намирница у ово доба свакако је раштика или лиснати кељ, зељасто медитеранско поврће које није остало заборављено. А и зашто би? Проглашено је једном од најздравијих намирница на свијету и доступна је готово цијеле године. Ипак, најтраженија је у ове зимске мјесеце јер јој је окус сада - најслађи.

Раштика је, као и остале купусњаче, богата сумпорним тварима које штите од рака, а одличан је и извор калција који је важан за чврстоћу костију. Обилује и калијем, цинком, манганом, магнезијем, фосфором и жељезом, бета-каротеном (витамин А), лутеином, зеаксантином, витаминима Б, Ц, Е и К те омега-3 масним киселинама и триптофаном који регулира сан.

Нискокалорична намирница

Уз све ове благодати за људски организам, раштика је и нискокалорична намирница па би се свакако на нашем менију требала наћи знатно чешће, 100 грама раштике садржи само 30 калорија и богата је влакнима. Одличан је избор за детоксикацију организма, посебице након благдана и калоричне хране.

Осим за пробаву, раштика је одличан савезник и у борби против многих болести. Смањује ризик од болести срца, побољшава здравље очију, јача кости, обилује фолном киселином па се препоручује и трудницама.

Кувајте је на пари

Кувајте је на пари или у врућој води, али немојте је прекувати како не би изгубила вриједне нутријенте и постала горка, а осим јухе, на вариво и сл., можете припремити и јапрак, односно сарму с листовима раштике. За ово јело бирајте младе листове. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана