Ова храна побољшава расположење, уврстите је у свој јеловник

ГС
Ова храна побољшава расположење, уврстите је у свој јеловник

Храна коју свакодневно конзумирамо изузетно је важна за психичко и физичко здравље, али и за нормално функционисање.

 Допамин, један од хормона среће, појачава осјећај благостања и задовољства. Поједина храна може потакнути ослобађање допамина, стога је важно уносити храну која ће повећати разину допамина.

Тамна чоколада

Тамна чоколада је богата антиоксидансима те је изразито моћна због свог садржаја фенилетиламина, споја који може побољшати расположење и тиме повећати разину допамина у мозгу. Може бити добар међуоброк прије тренинга јер диже разину енергије.

Риба и јаја

Рибе и јаја богате су протеинима те су одличне су за повећање допамина. Риба је додатно богата омега-3 масним киселинама које играју велику улогу у функцији допаминских рецептора.

Диана савјетује да својој прехрани додамо храну богату протеинима.

"Помаже нам изградити мишиће и помаже код бољег опоравка. Већи унос протеина повезан је с бољим расположењем",.

Орашасти плодови и сјеменке

Орашасти плодови и сјеменке извор су здравих масноћа и других нутријената. Сјеменке и орашасти плодови имају храњиву вриједност, а богате су тирозином - аминокиселином која гради допамин, преноси Кликс.

Авокадо

Авокадо је извор здравих масноћа, дјелује протуупално и помаже у контроли разине шећера у крви. Такођер, садржи значајне количине фолата, или витамина Б9 који помаже мозгу да произведе допамин.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана