Ова група људи не смије ни да окуси грашак, може бити опасно

Г.С.
Foto: Илустрација

Оно што многи не знају је чињеница да је грашак биљка супротности – с једне стране је права природна апотека, препуна витамина и протеина, а с друге стране, може бити алерген и изазивач озбиљних здравствених проблема.

У 80 грама грашка, између осталог, налази се 67 калорија, 12,5 грама угљених хидрата, влакна, витамини А, К, Ц, манган.

Међутим, грашак садржи лектине који могу довести до надимања, гасова, задржавања течности и гастритиса. Такође, он садржи и фитатну киселину која омета апсорпцију гвожђа, калцијума, магнезијума и цинка.

Ако редовно једете грашак, због високог процента угљених хидрата може доћи до повећања тјелесне масе.

Љекари напомињу да грашак, због велике количине протеина, може, ако се једе у великим количинама, да изазове проблеме у функцији бубрега. Грашак може повећати и ниво мокраћне киселине у тијелу, што доводи до болова у зглобовима, наводи Healthshots.com.

Нутриционисти сматрају да је за једну особу довољно три до четири кашике конзервираног грашка дневно. Ако се ови бројеви прекораче, може доћи до тешког стварања гасова због обиља пурина, инхибиције производње ензима и масне дистрофије јетре.

Старије особе треба да избјегавају грашак у конзерви јер се пуринска киселина може задржати у мишићима, што може изазвати непријатан бол, преноси Ало.

Осим тога, грашак у конзерви није погодан за пацијенте са обољењима панкреаса јер садржи пуно шећера и соли. Такође, не треба га јести ако имате проблема са гастроинтестиналним трактом, гихт, холециститис, гастритис и чиреве.

Зелени грашак може изазвати надимање код било које особе, па је боље да га не конзумирате у прекомјерним количинама. Ово се посебно односи на малу дјецу, труднице и дојиље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана