Откривено који број пића повећава шансе за добијање ковида

ГС
Foto: Илустрација

Редовно конзумирање прекомјерне количине алкохола може довести до болести јетре, болести срца, можданог удара и рака, према Центрима за контролу и превенцију болести.

Поврх тога, нова студија је открила да прекомјерно опијање може повећати ризик од заразе ковидом 19.

Студија, која је недавно објављена у "Drug and Alcohol Dependence", укључивала је истраживаче који су посматрали седам група жена у 20-им годинама које су пријавиле сличне навике и прије и након почетка пандемије ковида 19.

Ове навике су укључивале употребу канабиса и прекомјерно конзумирање алкохола, као и пушење цигарета и е-цигарета. Истраживаче је  такође занимало  да ли су и како су се ове одређене навике могле да се промјене током пандемије, као и случајеви инфекције ковида 19 унутар група учесника.

Резултати истраживања су показали да жене између 25 и 28 година имају веће шансе да оболе од вируса корона ако конзумирају четири или више пића по вечери.

Конкретно, иако се ова конкретна студија фокусирала на навике конзумирања алкохола код жена које су биле у одређеном узрасту и како је њихово повезано понашање потенцијално довело до инфекције ковидом 19, др Дана Хунс напомиње да "такође знамо да мушкарци у просјеку имају тенденцију да се упусте у ризичнија понашања у вези са пићем него жене." Због тога, Хунс објашњава да је "можда могуће екстраполирати" када је у питању како би се налази могли примијенити и на остатак популације, пише "Eat This Not That".

Без обзира на ограничења ове студије, њени налази могу бити од помоћи у разумијевању мало више о потенцијалним опасностима прекомјерног конзумирања алкохола. Иако је умјерено конзумирање повремено често савршено безбједно, четири или више пића током једне ноћи могу да имају бројне здравствене посљедице, преноси Б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана