Oсам намирница које је најбоље да једете у априлу и мају

ГС
Foto: Илустрација

Сазнајте које сезонско поврће је најздравије да једете у априлу и мају.

Крцато је витаминима и минералима, чисте тијело од отрова, побољшавају стање организма.

Сезонско поврће се сматра најкориснијим за здравље, јер се бере на врхунцу зрелости, не чува се дуго, па садржи више хранљивих материја.

У прољеће многима од нас недостају и витамини  и минерали, зато је добро да искористимо ове намирнице и обезбиједимо тијелу нутријенте неопходне за правилно функционисање и боље здравље. Љекари посебно истичу сезонско зелено поврће као што су шпинат и празилук, а који јачају нервни систем, штите ћелије од оксидативног стреса, снижавају холестерол и спречавају оштећења крвних судова и срца.

Ендокринолози широм свијета се слажу да ових неколико намирница, које можете наћи на пијацама баш у априлу и мају, јесу најкорисније за здравље.

1. Празилук

У односу на "обичан лук", укус и мирис празилука су мање изражени. Веома је користан, садржи витамине Ц, Б1, магнезијум, фосфор, калијум итд. Његове стабљике садрже доста каротена, природног антиоксиданса. Можете да га додате у јаја, чорбе, салате...

2. Млади црни лук

Ништа мање користан, али популарнији од празилука је млади црни лук који је захваљујући великој количини фитонцида моћно оружје против бацила. Садржи и доста цинка и гвожђа, магнезијума и јода, као и сумпора, калијума, мангана.

3. Ротквице

Захваљујући антиоксиданасима ротквице смањују ниво холестерола, надокнађују витамин Ц, успоравају старење. Фитонциди помажу у уклањању бактерија и микроорганизама, јачању имуног система и чине организам отпорнијим на респираторне болести. Састојци у црном младом луку дјелују као антисептик и спречавају упале. Стручњаци упозоравају и на шта да обратите пажњу при куповини ове намирнице - што је главица већа, то је знак и да је концентрација ђубрива у земљишту била већа. Боље је купити лук средње величине или мали, јер је мање третиран хемијом.

4. Мирођија

Свјежа мирођија је сјајан антиоксиданс. Садржи рутин, витамине П, фитонутријенте који су ефикасни против упале, а такође уклањају токсине из црева. Салата од свјеже мирођије је богата влакнима, што побољшава покретљивост црева (перисталтику), а такође их чисти од токсина. Међутим, будите опрезни, ако претерате са количином могућа је појава гастритиса и дијареје.

5. Млади купус

Млади купус је богат витаминима А, Е, Ц, К, Б, У, као и калијумом, магнезијумом, фосфором и гвожђем. Повољно утиче на метаболизам, чисти организам, побољшава стање косе и ноктију, преноси Мондо.

6. Блитва

Блитва има пуно витамина Ц и К, калцијума, гвожђа. Укусом подсјећа на спанаћ и зеље, а може да се користи у салатама, бланширана и као прилог уз рибу.

7. Шпинат

Намирница коју многи сматрају једном од најздравијих (сазнајте и какав ефекат даје када се једе са јајима), садржи обиље витамина Ц и К, фолне киселине итд. Може да се користи у салатама, за припрему пита, чорби, варива... Међутим, уколико особа има проблема са кеменчићима и песком у бубрезима, ову намирницу треба узимати ограничено, јер висок садржај оксалата може негативно да утиче на ток болести.

8. Сремуш

Сремуш, у народу познат и као дивљи бијели лук или медвеђи лук, невероватно је здрава биљка, а посебно је корисна код проблема са крвним притиском. У њеним листовима налази се доста витамина Ц, етеричних уља и минерала. Дивљи бијели лук садржи обиље алицина који је "убица" свих вируса и бактерија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана