Опрез: Ове намирнице не подгријавајте, може бити опасно

GS
Foto: Unsplash

Ким Линдзи, аустралијска дијететичарка, потврдила да је рижа ризична ставка за подгријавање и споменула још три намирнице које не бисте требало загријавати, ако не желите да се разболите.

Рижа

Рижа је једна од намирница за коју нам често говоре да је не подгријавамо, али можда не знате зашто вас упозоравају на то.

"Подгријавање риже је велики ризик. Отпорна је на топлоту, па чак и када је загријете, и даље може узроковати штетне патогене", рекла је.
Некувана житарица може да садржи бактерију звану Бациллус цереус, која се не убија увек током процеса кувања. Ово може узроковати тровање храном. Према НХС-у, споре Бациллус цереус могу расти у рижи која се остави да стоји на собној температури. Они ће се умножити и могу произвести токсине који узрокују повраћање или пролив.

Кромпир

"Изненађујуће, могли бисте ризиковати да се разболите подгријавањем кромпира", каже Ким.
Баш као и рижа, опасност долази од складиштења скробних намирница на собној температури: ако се то ради дуже од два сата, може доћи до раста Цлостридиум ботулинум. Смртоносни токсини које производи ова бактерија могу узроковати ријетко, али по живот опасно стање звано ботулизам, које може напасти мозак, нерве и кичмену мождину и узроковати парализу. Бактерија производи ботулизам који узрокује токсине када им недостаје кисеоник, тако да ботулизам који се преноси храном обично изазивају предмети у затвореним лименкама или боцама, наводи НХС.

"Пасирање кромпира с кварљивим састојцима као што су млијеко, маслац и павлака такође може повећати ризик да се разболите ако га поново загријете", рекла је Ким.

Шпинат

Подгријавање зеља попут шпината може узроковати листериозу, озбиљну инфекцију која резултира грозницом, симптомима сличним грипу, главобољом, укоченим вратом, конфузијом, па чак и нападима.

Болест је узрокована бактеријом листерије која се може задржати на намирницама. Према Ким, припремљене салате и зеље које се купује у продавници обично носе листерију. НХС је додао да би вас млијечни производи направљени од непастеризованог млијека, попут сирева попут цамемберта и брие, могли изложити ризику од листериозе.
Јаја

Четврта на Киминој листи ризичне хране за подгријавање била су јаја. Основна храна за доручак може да пренесе бактерију салмонелу, која може узроковати све врсте непријатних симптома као што су дијареја, бол у стомаку, грозница и повраћање. Ким каже да су јаја чувана на температурама између 4 Ц до 74 Ц ‘опасна зона’, преноси кодeкс.ме

"Патогени могу расти брже када су на тој температури. Ако у храни има више патогена и штетних бактерија, онда постоји повећан ризик од тровања храном када је једемо", рекла је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана