Одличан трик: Ево шта урадити са остацима пире кромпира

GS
Одличан трик: Ево шта урадити са остацима пире кромпира

Ако сте и ви међу онима које срце заболи што бацају храну, тада треба да знате да постоји начин да искористите остатке омиљеног прилога.

Многи међу нама не виде разлог зашто бисмо бацали храну када се готово сваки дио намирнице може искористити. Нарочито ако имате воље и довољно маште. Једна од намирница која је у том погледау заиста свестрана и корисна за употребу је и кромпир. Његову кору тако, примјера ради, можете искористити за чипс, а остатке куваног кромпира за салату. Међутим, шта да направите ако вам остане пиреа од кромпира. Бацање, вјерујте није једина опција. Баш супротно, то је посљедње што можете учинити и заиста само онда када знате да је покварен, односно неупотребљив.

Осим што пире можете искористити за домаће њоке, затим за полпете које ћете спојити с вама најдражом намирницом - сланином, куваном шунком, тиквицама, блитвом, спанаћем, шаргарепом, лососом..., од пиреа можете направити кремасту супу какву су нам као дјеци припремале баке, али и сласну, лаку и брзу питу.

За ово јело ће вам бити потребан пире кромпир и прелив по избору. Некима ће то бити шунка, лосос или спанаћ у комбинацији са сиром, другима месо припремљено на гулаш, а у наставку доносимо рецепт за пуњење с мљевеним месом.

Пита од пире кромпира с млевеним месом

Потребно је:

1 кг пиреа од кромпира
1 дцл павлаке за кување
1 кашика маслаца
½ кашичице наренданог мушкатног орашчића
100 г топљеног или сира са племенитом плесни
За прелив:
800 г мљевеног меса (чиста јунетина или мешано)
100 г сланине
2 главице лука
100 г грашка (по жељи)
100 г кукуруза (по жељи)
100 г шаргарепе (по жељи)
2 чена белог лука
1 кашичица мајчине душице
1 кашика ситно сјецканог свјежег першуна
1 кашика мљевене црвене паприке (може и димљене)
со, бибер
маслиново уље

Припрема:

У дубљем тигању на маслиново уље ставите обарен ситно насецкан лук. Кад се застакли, додајте сланину док не пусти масноћу, па затим и месо - док месо не пусти воду. Сада по жељи додајте со, бибер, тимијан, ситно насјецкани бијели лук, першин и мљевену црвену паприку. По потреби додајте воду, додајте поврће и пустите да крчка око 15 минута.

За то вријеме у чинији добро помијешајте пире кромпир с павлаком за кување, маслацем и мушкатним орашчићем. По потреби додатно посолите, преноси Супер жена.

У калуп за питу истресите прелив, на њега дорађени пире од кромпира па посипајте сиром и пеците у загрејаној рерни на 180 ºЦ док не порумени.

Сервирајте уз омиљену салату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана