Од ових намирница страдају крвни судови, замијените их бољом варијантом

ГС
Од ових намирница страдају крвни судови, замијените их бољом варијантом

Ово су ствари без којих ниједна кухиња не може и које садржи свако домаћинство. И не само да садржи, већ се свакако користи свакодневно.

Немојте се заваравати. Није неопходно да их потпуно избаците и да их више никада не погледате. Важно је контролисати конзумацију ове три намирнице, њихов унос и користити их умјерено, прије свега да бисмо заштитили своје здравље и спријечили појаву потенцијалних болести.

Бијело брашно и производи од бијелог брашна главни су дио прехране већине људи. Но, није свако брашно једнако нутритивно сиромашно. Бијело рафинирано брашно је преузело управо ту титулу због чега људски организам доводи до неравнотеже а потенцијално и до срчаних болести и разних поремећаја. Зато, радије смањите његову употребу у вашој исхрани или одаберите здравију верзију – интегрално брашно.

Со

Со је веома важна за људски организам и његове функције, као што су одржавање крвног притиска или рад мишића, а добар баланс натријума и калијума значи одговарајућ хидратацију. У народу је познат као природни прочишћивач крви, а многи љубитељи здраве исхране греше када га избаце из исхране због опасности о којима се прича.

Адекватан унос соли помаже у одржавању здраве равнотеже у тијелу и помаже у отклањању умора. С друге стране, важно је напоменути да се со не уноси у организам само додавањем њених зрна у храну коју конзумирамо, веć се може наћи у разним прерађеним намирницама и готовим јелима као што су саламе, сосеви и слично.

Ово је уобичајена замка која може да изазове бројне сметње у функционисању нашег организма, попут повишеног крвног притиска или стварања камена у бубрегу.

Бијели шећер

И птице на грани знају да је бијели (рафинисани) шећер штетан, а између осталог га налазимо скривеног у разним намирницама које у друштву слове као здраве. На пример, у воћним јогуртима, овсеним пахуљицама које промовишу фит начин живота, интегралним пахуљицама, готовим протеинским напитцима и сл.

Рафинисани шећер у великим количинама може изазвати додатни осјећај глади, нагомилавање масти, па чак и метаболички синдром стања повезана са кардиоваскуларним обољењима као што су висок крвни притисак, повишена глукоза у крви итд.

Природни шећери се налазе у житарицама, воћу, поврћу, па чак и махунарке и такав шећер је добар за употребу у свакодневној исхрани.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана