Нова студија забрињавајућа: Алкохол је далеко опаснији

GS
Нова студија забрињавајућа: Алкохол је далеко опаснији

Научници већ дуго упозоравају да прекомјерна конзумација алкохола штети срцу. Нова студија из Минхена сада показује да превише пића може имати забрињавајуће посљедице по срце и код младих и здравих.

Код више учесника истраживања који су редовно ишли на журке појавила се аритмија.

"Клинички релевантне аритмије појавиле су се код више од пет одсто иначе здравих учесника, и то углавном у фази опоравка", рекао је Мориц Зинер из истраживачког тима Универзитетске болнице ЛМУ.

Истраживачи су анализирали податке више од 200 младих мушкараца и жена који редовно излазе и притом конзумирају више алкохолних пића. Током студије, постизали су максималне нивое алкохола у крви до 2,5 промила.

Резултати су представљени у стручном часопису "European Heart Journal".

Истраживачи су учесницима студије 48 сати преко ЕКГ-а пратили срчани ритам.

Током тог времена правили су разлику између стања прије конзумације, фазе пијења и фазе опоравка. Такође су постојале двије контролне фазе. Унос алкохола током фазе пијења доводио је до све бржег пулса са више од 100 откуцаја у минути.

Истраживачи су закључили да алкохол по свему судећи дубоко утиче на рад срца. Који су дугорочни штетни ефекти аритмије коју узрокује алкохол остаје предмет даљих истраживања.

И друга истраживања потврдила су негативне ефекте на срце.

Студија Универзитетског центра за срце и крвне судове на Универзитетској болници Хамбург-Епендорф (УКЕ) од прије неколико година показала је да чак и мале количине алкохола, када се редовно узимају, могу изазвати неправилан и убрзан рад срца – и то код здравих особа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана