Неколико намирница које стварају сало у тијелу

ГС
Foto: Илустрација

Покушај да одгонетнете која се храна брзо претвара у тјелесну масноћу могао би вас збунити, поготово ако тек почињете учити о здравим навикама у исхрани.

Ако желите мршавити и не можете схватити зашто вам дијета није успјела, побрините се да вам ниједна од ових намирница не успорава напредак и доводи до накупљања масноће у тијелу, преноси портал Кликс.

Бијели хљеб

Што се тиче управљања тјелесном масноћом, припазите на бијели хљеб.

- Када се пшеница рафинира како би се добило бијело брашно, које чини мноштво прерађене хране, лишава се не само већине храњивих састојака, већ и влакана и протеина, остављајући производ који је у основи шећер и има висок гликемијски индекс -, каже др Ума Наиду.

Доприносе повишеном нивоу шећера у крви и метаболичким болестима, резистенцији на инзулин и лептин те повећаном складиштењу енергије у масним ћелијама или укупном повећању тјелесне масти. Због једноставности ове хране и недостатка масти и протеина који успоравају пробаву, прерађена храна с високим гликемијским састојцима посебно је незадовољавајућа и повезана је с прекомјерним уносом калорија.

Чипс

- Ова уобичајена грицкалица често доводи до повећања нивоа тјелесних масти, посебно ако пречесто уживају у њима -  каже др Метју Олесиак.

Уствари, једно истраживање открило је да је чипс храна која ће највероватније довести до вишка килограма у периоду од четири године - у поређењу с кромпиром, пићима заслађеним шећером, прерађеним и непрерађеним месом.

- Чипс од кромпира пун је масти, рафинираних угљикохидрата и соли. Сви заједно раде на стварању овисности, што је велики разлог зашто не можете јести само једно - казао је он.

Поред тога, додаје, рафинисани угљикохидрати у чипсу посебно су лоши за струк, јер се често чувају као масти.

-Када једете рафинисане угљикохидрате без влакана за успоравање пробаве, они се врло брзо разграђују, а резултирајућа глукоза одједном се улива у ваш крвоток. То узрокује брзи пораст нивоа глукозе у крви и покреће ослобађање хормона инсулина за складиштење масти. Дио ове глукозе одмах се користи за енергију. Остатак се претвара у маст за дуготрајно складиштење. Дакле, ако једете чипс и друге рафинисане угљикохидрате, већина калорија похранити ће се у облику масти - , додаје Олесиак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана