Намирнице у којима има најмање пестицида

ГС
Намирнице у којима има најмање пестицида

Купус, на примјер, сам производи компоненте које одбијају инсекте што значи да узгајивачи не морају да користите пестициде

Знамо колико је важно јести воће и поврће али свима је познато да се многе врсте гаје уз помоћ хемикалија које ни мало нису здраве. Често узгајивачи прскају воће и поврће пестицидима како би плодове заштитили од инсекта и гљивица. Можда не размишљате о томе приликом куповине, али дугорочно, они могу утицати на ваше здравље. У наставку можете погледати попис намирница које, према подацима Америчког удружења за природну средину, имају најмање количине пестицида.

Печурке

Иако расту из земље, нема ништа што је на њима “прљаво”, али оне се прије јела наравно морају добро очистити од земље и прашине. Изузетно су укусне у разним јелима.

Карфиол

Ова намирница не само да је чиста већ је изврсан извор влакана и може помоћи код губитка килограма. Пуно је добробити које нуди ово поврће, а одлична је и разноврсна намирница коју обавезно треба укључити у исхрану.

Киви

Киви садржи пуно витамина и за његово узгајање не користи се пуно пестицида. Можда нисте знали али кора кивија је пуна влакана, а ако вам не смета да је једете, обавезно је претходно добро оперите.

Купус

Купус је занимљива намирница зато што сам производи компоненте које ће одбијати инсекте што значи да узгајивачи не морају да користите пестициде како би од купуса одбили инсекте. Како се ради и о изузетно здравој намирнице, треба је што чешће јести.

Брокула

И брокула има моћ самосталног одбијања инсекта па није чудо што се током истраживања на брокули пронашло јако мало пестицида. Колико је здрава, не мора се посебно напомињати, а од ње можете направити супу, додати је варивима или је грицкати свјежу.

Шпароге

Њихово вријеме стиже, а сигурни смо да многи од вас ову посластицу обожавају. Ако пак нисте љубитељ шпароге, можда је само потребно да научите као да их припремате. Уз то, оне садрже ензиме који могу разградити пестициде који служе за одбрану од инсеката што може појаснити зашто се на њима њих не налази пуно. Ради се о здравој намирници па је свакако треба чешће јести.

Замрзнути грашак

Ова намирница се често налази у нашим замрзивачима и не размишљамо да је имала махуну која ју је штитила од ваздуха и штеточина. Када се опна очисти, грашак постаје чиста намирница коју можете без страха да једете.

Плави патлиџан

Ово је још једна здрава намирница коју требали често јести, потребно ју је само добро опрати прије припреме.

Лук

Како расте у земљи, ово је намирница која садржи мало пестицида, дакле можете га без страха користити у припреми било којег јела.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана