Намирнице које садрже и три пута више витамина Ц од наранџе

ГС
Foto: Илустрација/Пекселс

Обогатите своју исхрану овим намирницама богатим витамином Ц, за које нека истраживања показују да могу да помогну имунитету да се одбрани од прехладе и грипа.

1. Чили папричице

Пола шољице насjецканих или коцкица чили папричица садржи 107,8 мг витамина Ц. Осим тога, научници са Универзитета Бафало открили су да капсаицин, једињење које чили папричицама даје љутину, може да помогне у ублажавању болова у зглобовима и мишићима.


2. Црвена паприка

Шољица насjецкане црвене паприке садржи готово три пута више витамина Ц од наранџе – чак 190 мг. Црвена паприка је, осим тога, изврстан извор витамина А, који чува здравље ваших очију.

 

3. Зелена паприка

Шољица насjецкане зелене паприке садржи мање витамина Ц од црвене паприке, али с удjелом од 120 мг и даље чини 200 одсто препоручене дневне дозе. Зелена паприка је и изврстан извор влакана.

 

4. Кељ

Осим двоструко препорученог дневног уноса витамина А и седам пута већу од препоручене количине витамина К, порција од једне шољице кеља осигурава 80,4 мг витамина Ц. Кељ садржи и знатну дозу минерала и масних киселина.

 

5. Броколи

Броколи има 132 мг витамина Ц. Осим тога, студије показују да броколи помаже у превенцији рака.

 

6. Папаја

Истраживања показују да конзумирање папаје помаже код проблема са синусима, посвjетљује кожу и јача кости. Порција од једне шољице садржи 88,3 мг витамина Ц.


7. Јагоде

Шољица овог супервоћа садржи 84,7 мг витамина Ц и здраве дозе фолата, као и других једињења добрих за ваше здравље. Још једна неочекивана корист од јагода је то што помажу код природног избjељивања зуба.

 

8. Карфиол

Било да је печете или кувате на пари, мала главице карфиола даје вам 127,7 мг витамина Ц и 5 грама влакана и 5 грама протеина.

 

9. Прокељ

Препуне су фитонутријената и влакана који спречавају рак, а да не спомињемо да садржи и 74,8 мг витамина Ц. Ако вас одбија горак укус, испеците их како би им укус био слађи.

 

10. Ананас

Осим 78,9 мг витамина Ц, ананас садржи бромелаин, ензим који помаже у разградњи хране и смањењу надутости. Бромелаин дjелује и као природно противупално средство које вам може помоћи да се брже опоравите након тешког тренинга.

 

11. Киви

Једна порција кивија (око два комада) има 137,2 мг витамина Ц. Киви је, осим тога, богат и калијумом и бакром, преноси Б92.

 

12. Манго

Једући манга уносите 122,3 мг витамина Ц. Манго је и одличан извор витамина А, који попут витамина Ц игра кључну улогу у јачању имунитета и чува здравље очију, пише Health.com.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана