Намирнице које никад не смијете јести након истека рока ваљаности

ГС
Намирнице које никад не смијете јести након истека рока ваљаности

Након куповине намирнице обично стављамо у фрижидер. Након неког времена их заборавимо па их користимо и након истека рока трајања. Међутим, то је велика грешка коју морате избјегавати.

 

Неке намирнице могу изазвати велике здравствене проблеме ако не поштујемо правила њихове употребе. Ове намирнице никада не бисте требали користити након истека рока ваљаности:

Млијечни производи

Млијечни производу попут сира, маслаца, врхња и пуномасног млијека повећавају ризик од инфекције храном узроковане бактеријском контаминацијом. То се може објаснити чињеницом да млијечни производи нису пастеризирани или подвргнути било којој другој топлинској обради да би се уништиле штетне бактерије. Уколико поједете ове производе, а рок им је истекао, можете ризиковати да добијете салмонелу, ВТЕЦ, листерију, Е. Цоли.

С обзиром на повећану вјероватноћу контаминације, ови се производи не смију конзумирати након истека рока ваљаности. Такођер, особе из одређених скупина попут трудница, дојенчади и мале дјеце, старијих одраслих особа и људи с ослабљеним имунолошким системом осјетљивије су на инфекције храном и стога би требале бити опрезне.

Цијеђени сокови

У данашње вријеме многи људи праве сокове како би здраво заопчели дан. Сокови имају много користи, јер садрже храњиве састојке и препуни су витамина и минерала.
Међутим, у поређењу с прерађеним соковима из супермаркета, постоји једна велика разлика: прерађени сокови се пастеризирају како би убили све штетне бактерије (попут сировог млијека), док цијеђени сокови нису. Пастеризација ће продужити рок трајања сокова на око мјесец дана, супротно необрађеним сировим соковима који истичу у року од неколико дана.

Риба

Код куповине и складиштења свјеже рибе кључно је избјегавати прекид ланца хлађења. То можете учинити тако што ћете рибу држати у хладној кутији или хладној врећици како би остала на хладном у путу од супермаркета до куће.
Како је риба врло осјетљива на бактерије, важно је појести је у року од два сата од куповине. Ако желите јести рибу послије тога, ставите је замрзивач у којем може стајати до шест мјесеци.

Свјеже бобице

Бобице су релативно крхко и осјетљиво воће. Стога с њима треба пажљиво поступати. Што се тиче складиштења, прво извадите лоше бобице како оне не би поквариле добре. Бобице држите у тањиру у фрижидеру и немојте их прати док не будете хтјели да их једете. Тако ће остати свјеже дуже вријеме. Уколико их не желите одмах јести, замрзните их.

Шпинат

Паковања шпината и зелене салате обично су претходно опрана. Међутим, то не значи да ти производи и даље не садрже бактерије попут Е. цоли. Зато их је прије употребе неопходно поново опрати, али и потрошити прије рока ваљаности.

Мљевено месо

Мљевено месо је непредвидиво и у погледу чувања и припреме. Пресудно га је добро спремати како се не бисте разбољели. Требате пажљиво пазити датум истека. Мљевено месо којем је истекао рок трајања може бити заражено стафилококним ауреусом или салмонелом, а могли бисте добити и тровање храном.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана