Намирнице које можете да једете увече – нећете бити гладни и боље ћете спавати

ГС
Foto: Илустрација

Уколико осјетите глад у касним вечерњим сатима, свакако је не би требало игнорисати.

Међутим, стручњаци и нутрционисти препоручују лаган и здрав оброк умјесто тешке хране.

Киви

Према речима нутриционисткиње Саманте Кесети, киви је одлична намирница која садржи серотонин и може да вам помогне да лакше утонете у сан. Уз то је богат витамином Ц и влакнима, што значи да ће обуздати осјећај глади, преноси Б92.

Орашасти плодови

За укусан залогај, који је уз то здрав, узмите шаку орашастих плодова који садрже магнезијум и цинк, а они јачају производњу мелатонина. Ако желите најздравији одабир за бољи сан, одаберите пистаће, само пазите да нису посољени, јер су управо они пуни мелатонина, па тако 28 грама овог залогаја садржи око 7 милиграма мелатонина. Уз то садрже и здраве масноће које ће мозгу "јавити" да више нисте гладни, појаснио је нутрициониста Бес Бергер.

Јогурт

Према објавама научника у часопису European Journal of Nutrition , ако свакодневно једете јогурт, то може ојачати имуни систем због тога што садржи бактеријске културе  Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Уз то нуди велике количине калцијума, витамина Б и Д те других нутријената који дјелују на имуни систем. Уз то он садржи и триптофан, аминокиселину која ће вам помоћи да заспите јер се претвара у серотонин који се пак претвара у мелатонин, хормон који подстиче добар сан.

Банана и кикирики путер

Ова комбинација је врло популарна међу нутриционистима. Банана садржи триптофан, који ће се претворити у мелатонин, а у њој се крију калијум и магнезијум, који ће спријечити појаву грчева који вам могу ометати сан. Путер пак нуди здраве незасићене масноће па ћете уз њега лако заборавити на осјећај глади. Довољна је једна банана и једна кашика путера од кикирикија како бисте задовољили потребе организма, али и лијепо спавали.

Поврће и хумус

Ово је одлична комбинација за добре снове, а Бергер савјетује да узмете своје омиљено поврће и 2 кашике хумуса те уживате у здравом и сласном залогају који садржи здраве масти, влакна и угљене хидрате.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана