Намирнице које имају више шећера од обичне чоколадице

ГС
Намирнице које имају више шећера од обичне чоколадице

Шећер се обично повезује са слаткишима, али истина је да га има и у сланим и у слатким производима — како у течном тако и у чврстом стању.

Неки од производа у којима има више шећера него у једној обичној чоколадици су:

Сок од јабуке

Једна чаша сока од јабуке има 31 грам шећера, што је скоро исто као штанглица чоколаде. Међутим, сок од јабуке нема масти, има мало натријума и обезбеђује калијум. Ако желите сок од јабуке са мање шећера, најбоље је да га направите сами и користите јабуке које имају мање шећера у себи.

Јогурт

Многе врсте јогурта су изненађујуће богате шећером. У неким шољама нађено је чак 28 грама шећера. Ово важи и за обичне јогурте, док за слатке јогурте је ситуација много гора.

Међутим, за разлику од чоколадне штанглице, јогурт има своје друге састојке који су здрави, стога би требало да користите природни јогурт и да купујете на провереним местима, а не у маркету.

Смути

Мешано слатко воће и поврће у соку може бити богато природним или додатим шећерима. Иако смутији делују као савршено природно и здраво пиће које пружа све потребне састојке, то је само делимично тачно. Они садрже влакна и витамине који се налазе у воћу, али се ризикује унос превелике количине шећера. Зато је битно да смутије правимо сами или купујемо на провереним местима. У маркетима ће смутији бити обогаћени додатним шећерима како би били укуснији и мање кисели.

Конзервирано воће

Поред природних шећера у воћу попут брескве, конзервирано воће се пакује у сируп и шећер како би било слађе. Једна шоља конзервираних брескви у сирупу садржи огромних 49 грама шећера. Срећом, постоје боље опције ако пазите на унос шећера. Потражите конзервиране брескве упаковане у воду, смрзнуте брескве или уживајте у свежим бресквама.

Разне варијације кафе

Црна кафа није значајан извор калорија или шећера. У ствари, шоља црне кафе садржи нула грама шећера и око 7 калорија. Али пиће од кафе са разним додацима је већ друга прича.

На пример, еспресо напитак са додатком, рецимо ваниле, садржи 17 грама шећера. Да не спомињемо хладне кафе, кафе са сладоледом и кафе са укусима. Дакле, све док се држите обичне црне кафе, безбедни сте што се уноса шећера тиче.

Парадајз чорба

Куповна кремаста супа од парадајза садржи 27 грама шећера по порцији, заједно са 850 милиграма натријума. Такође, све инстант чорбе у чашама садрже више од 30 грама шећера по порцији, пренео је портал „Магазин Новости".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана